Președintele Klaus Iohannis nu a vrut să răspundă marți la întrebarea dacă sistemul de educație este pregătit pentru cursuri exclusiv on-line.

În primul rând, nu este de dorit acest lucru, așa că nu este nevoie să fie propagate știri oanicarde, a precizat Președintele Iohannis.

”Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate.

S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative.”, a arătat Președintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc la Cotroceni.

În ceea ce privește acordarea stimulentului legat de COVID-19 pentru personalul din învățământ, Klaus Iohannis spune ca atât profesorii, cât și medicii și alte categorii profesionale care asigură funcționarea societății pe timp de pandemie merită fără doar și poate o stimulare financiară.

”Nu se găsesc bani”

Problema este însă că nu se găsesc bani, a explicat Președintele.

”De meritat sigur că merită, dar se pune întrebarea dacă în acest moment există bani. Dorința de a sprijini și stimula activitatea lor e o parte, dar putința se măsoară din nefericire și în bani, iar banii sunt mai puțini în situația unei contracții economice.” a precizat Iohannis.

”Când va ajunge (legea – n.r.) la promulgare, vom cere Guvernului un punct de vedere și vom acționa în consecință.”, a adăugat el.

”Nu se cunosc încă toate datele”

Președintele Klaus Iohannis a solicitat marți imperios, în cadrul conferinței de presă desfășurată la Cotroceni, ca Guvernul să coreleze de urgență datele instituțiilor din subordine cu privire la numărul de bucureșteni pe baza căruia se calculează rata de incidență.

”Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. Este nevoie urgentă de corelarea acestor date și aștept ca Guvernul să rezolve problema de urgență.”, a cerut Iohannis, întrebat de reprezentanții mass media cu privire la faptul că Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au raportat marți rate de infectare cu noul coronavirus diferite, în cazul Capitalei.

”Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele. INSP mi-a prezentat câteva studii științifice, e un proces continuu. Nu au nici ei toate datele. Dacă doriți, prin biroul de presă vă punem în legătură cu INSP.”, a mai spus Klaus Iohannis.