Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 martie 2021, Hotărârea numărul 15.

Pe lângă actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic, CNSU a decis ca este permisă continuarea studiilor cu prezență fizică la școală pentru elevii din anii terminali, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății, dar doar în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul integral poate fi consultat la acest link.

Astfel, potrivit documentului “se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.”

Decizie de ultim moment

Această decizie a fost anunțată vineri seara și de ministrul Educației, prezent la Antena 3. ”Ne-am pus de comun acord cu Ministerul Sănătății, vom semna un ordin comun, după ce avem o decizie a CNSU. Există consens. Nu există disensiuni, însă în condițiile impuse de cei de la Ministerul Sănătății referitoare la distanțarea fizică.

Percepția celor care trăim în București este că numărul locuitorilor este mult mai mare, nu doar de două milioane, cum este pe hârtie. CNSU se va întruni azi, pentru că fiecare copil, fiecare cadru didactic trebuie să știe cum se vor derula cursurile în scenariul roșu.”, a spus Sorin Cîmpeanu, vineri seara, la Antena 3.

În ultima săptămână, un număr total de 263 de elevi s-au infectat, în timp ce 380 de cadre didactice au contractat virusul. Totodată, 293 de clase au suspendat cu prezență fizică la ore, a adăugat Cîmpeanu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea