Situație incredibilă! Se dorește construirea unui parc industrial, din fonduri europene, în proximitatea Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Autoritățile locale ale comunei Cumpăna fac de de 13 ani demersuri pentru a li se restitui terenuri aferente Canalului Dunăre-Marea Neagră, inclusiv zonele de siguranţă, arătând că le aparțin și că regimul comunist a deposedat localitatea de aceste terenuri, la construcția canalului.

Canalul Dunăre – Marea Neagră, controversă uriașă

Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, îşi va mări teritorilul cu aproximativ 48 de hectare. Este doar o parte din ceea ce administraţia locală solicită de mulţi ani.

Guvernul României a emis în data de 5 mai o Hotărâre prin care i se restituie comunei Cumpăna anumite suprafeţe de pământ situate pe marginea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Hotărârea 20 (din 5 mai 2021) prevede „transmiterea unei părţi din imobilul Terenuri aferente canalului Dunăre-Marea Neagră, inclusive zonele de siguranţă aflat în domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile” S.A. Constanţa în domeniul public al comunei Cumpăna, jud. Constanţa precum şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.”

”Am primit ce este al nostru”

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat că administraţia locală a încercat de multă vreme să recapete aceste terenuri preluate de stat încă din perioada construcţiei canalului.

”De 13 ani ne luptăm pentru acest lucru. Am primit ce este al nostru”, spune primarul, potrivit adevarul.ro.

De asemenea, Mariana Gâju explică faptul că pe aceste terenuri se vor realiza cu fonduri europene lucrări de amenajare deoarece ele sunt pline de movile de pământ excavat de la construirea canalului şi malurilor.

După ce terenul va fi amenajat, primăria intenţionează să realizeze aici un parc industrial, o zonă de prestări servicii, fabrici, producţie care să aducă plus valoarea comunei.

Conform administraţiei locale, Cumpăna ar mai avea de primit înapoi aproximativ 187 de hectare de teren care se află acum la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile – Ministerul Transporturilor. Este vorba tot de terenuri situate în apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră.