Veste extrem de importantă și de bună pentru acești români. Totul se întâmplă chiar de Crăciun. Aceștia vor primi banii la care visau. Chiar noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a făcut anunțul.

Bani de la stat pentru acești români

Claudiu Năsui, noul ministru al Economiei, spune că vrea să schimbe totul. În primul rând, acesta invocă transparența, dar face și un anunț extrem de important. Acesta a anunțat punerea în aplicare a schemelor de ajutor de stat date prin OUG 130/2020, ordonanța prin care sunt ajutate cu granturi, bani cash direct, zeci de mii de întreprinderi care au fost afectate de COVID.

„Transparență 100%. Statul român nu este caracterizat prin transparență. Lucrul acesta trebuie să se schimbe.
1) Mediul de afaceri a cerut în mod repetat stadiul schemelor de ajutor de stat promise în perioadă de pandemie. Iată-l aici pe cel de azi: https://bit.ly/2Kp4nGj

Totul se schimbă de săptămâna viitoare

De săptămâna viitoare, acesta va fi publicat săptămânal pe site-ul Ministerului Economiei.

Este vorba despre schemele de ajutor de stat date prin OUG 130/2020 faimoasa ordonanță prin care sunt ajutate cu granturi, deci bani cash direct, zeci de mii de întreprinderi care au fost afectate de COVID. Ele sunt împărțite în 3 scheme de ajutor de stat, numite măsura 1 – microgranturi, măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, și măsura 3 – granturi pentru investiții. Sunt numai granturi. OUG-ul este deja dat, trebuia operaționalizat.

Există întârzieri majore. Am identificat azi o serie de cauze. Dar înainte de toate voiam să fie toată lumea informată corect. Vă voi ține la curent cu remedierea lor.

Pentru schemele de ajutor de stat viitoare, vom schimba paradigma. Și vom folosi instrumentele de care am vorbit la audieri și în program. Mai puțină birocrație, fără procesarea manuală a zeci de mii de cereri și în moduri în care să existe efect multiplicator.

2) Tot azi am pus pe circuitul de avizare OUG-ul de granturi pentru HORECA. A fost promis de multă vreme, era pregătit deja în minister. Este vorba de un impact bugetar 2.5 miliarde de lei, bani din bugetul de stat (nu bani europeni). Ca să avem un ordin de mărime al impactului, Zero Taxe pe salariul minim aplicat doar în agricultură, ar fi avut un impact bugetar de sub 1 miliard de lei.

Banii din schema de ajutor de stat pentru HORECA vor fi dați pentru a compensa pierderile cauzate de închiderile din domeniul HORECA. Am introdus o observație a ministerului finanțelor și i-am dat drumul ca să nu pierdem timp.

Proiectul are două probleme ale căror soluții le-am identificat deja. Prima este că, așa cum am menționat mai sus, nu e pe fonduri europene. Vestea bună este că poate fi, posibilitatea este inclusă în OUG. Mă voi lupta să fie.

A doua este că nu acoperă întreprinderile care au fost înființate mai târziu și nu au cifră de afaceri pe anul 2019 (total sau parțial). Cu toate acestea, aceste firme au suferit și ele din închideri. Așa că va trebui să le acoperim și pe ele. M-am gândit deja la câteva soluții, voi reveni cu detalii.

Acum voi pleca de la minister. Vă urez tuturor un Crăciun fericit alături de dragi! „, a scris Năsui pe o rețea de socializare.