Viceprim-ministrul Dan Barna vine cu vești bune pentru persoanele care s-au vaccinat. Potrivit acestuia, în viitoarea şedinţă de Guvern va fi aprobat, cel mai probabil, actul normativ care va reglementa acordarea de tichete persoanelor care se vaccinează anti-COVID. Astfel, cei vaccinați ar urma să primească 100 de lei și vor avea șansa de a participa și la loterie.

În același timp, el a vorbit și despre evoluția pandemiei de coronavirus din România. Vicepremierul este de părere că creşterea numărului de îmbolnăviri confirmă faptul că necesitatea vaccinării este una reală.

„O persoană nevaccinată este în continuare un pericol major de răspândire a acestei boli. Am văzut că în cazul persoanelor vaccinate în acele relativ puţine cazuri în care s-a constatat un rezultat pozitiv simptomele au fost de neglijat, abia atunci putem vorbi de o banală răceală”, a declarat Dan Barna, la TVR.

Totodată, el a mai adăugat că actul normativ mai prevede și organizarea unei loterii cu un premiu de un milion de lei la care să participe persoanele care se vaccinează.

Tichete și loterie pentru persoanele vaccinate

Vicepreimerul a mai ținut să sublinieze faptul beneficiile vaccinului, precizând că loteria dar și suplimentele financiare ar putea încuraja populația în acest demers.

Loteria ar urma să fie organizată în ultimele lui de toamnă, având mai multe premii, printre care și suma de bani menționată anterior.

„În momentul de faţă sunt modificări şi vorbim de Ordonanţa 55, avem toate avizele şi în următoarea şedinţă de Guvern foarte probabil va fi adoptată. Sunt mai multe măsuri acolo: acordarea de tichete de masă, avem de asemenea paşapoartele verzi pentru interiorul ţării, tot aşa un instrument pentru situaţia în care, dacă vor fi restricţii pe anumite localităţi, incidenţa va fi foarte mare, să poţi să circuli în situaţia în care ai această vaccinare.

De asemenea este această loterie (…) pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, sunt mai multe premii, premiul cel mare este de un milion de lei, adică o sumă cu adevărat importantă pentru persoanele care s-au vaccinat, sunt metode folosite şi în alte ţări – că nu reinventăm apa caldă – prin care să încurajăm şi persoanele care nu sunt împotriva vaccinului, dar din diverse considerente nu au ajuns încă să se vaccineze. Un astfel de stimul şi în alte ţări a funcţionat, sunt convins că va funcţiona, într-o măsură vom vedea cât de mare, şi la noi”, a afirmat Dan Barna.

Totodată, el a mai adăugat că în cazul în care ședința de Guvern de vineri nu se va mai ține, proiectul de act normativ va intra săptămâna viitoare, miercuri, în şedinţa de Guvern, avizele fiind deja obţinute de la ministere.