Mai exact, este vorba despre propunerea legislativă privind Lovirea sau alte violenţe şi violarea de domiciliu, săvârşite în grup. Noua modificare adoptată miercuri în plenul senatului prevede ca vinovații să fie pedepsiți cu  închisoare de la 3 la 7 ani.

Iniţiatorul propunerii legislative a fost deputatul Daniel Vasile (minorităţi), care a propus completarea articolelor 193 (lovirea sau alte violenţe), 224 (violarea de domiciliu) şi 371 (tulburarea ordinii şi liniştii publice) din Codul Penal „în sensul regândirii limitelor de pedeapsă pentru circumstanţe agravante, în cazul infracţiunilor cu violenţă comise de un grup organizat”.

Ce prevede documentul

Prevederile documentului sunt foarte clare. Potrivit art. 193 şi 224 din Codul penal, „lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice” şi „pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Propunerea legislativă adoptată marţi de Senat completează cele două articole cu alineatul: „Dacă faptele menţionate se săvârşesc de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 7 ani; pentru faptele prevăzute, acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală”.

Totodată, la art. 371, referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru săvârşirea faptei „de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre un grup organizat, pedeapsa este închisoare de la 2 la 5 ani”.

În ceea ce privește aplicarea pedepselor menționate, acest lucru va fi posibil după ce propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.