Potrivit ultimelor date, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au derulat o acţiune de protejare a fondului forestier, în urma căreia au constatat 51 de infracţiuni şi au fost aplicate 2.910 sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost confiscaţi peste 2.500 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800 de mii de lei.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

„Ieri, la nivel naţional, efectivele Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Poliţiei de Frontieră au derulat o acţiune de amploare, în baza Planului de acţiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Se fac verificări riguroase

Totodată, aceasta a mai precizat că, în colaborare cu specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au verificat circulaţia materialului lemnos în peste 1.500 de filtre rutiere şi 380 de activităţi specifice de control pe linia prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos.

Verificările continuă, iar de la începutul anului, angajaţii MAI au efectuat peste 25.000 de controale pentru verificarea legalităţii provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii transportului materialului lemnos.

Potrivit sursei citate, până în prezent au fost înregistrate peste 4000 de dosare penale, în care sunt implicate aproape 1000 de persoane.

Peste 4000 de dosare penale

„Au fost verificate mai mult de 6.700 de exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe, oboare sau ocoale silvice şi au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane”, a mai spus Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Cifrele nu se opresc aici. Totodată, au mai fost aplicate 8.200 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 13,2 milioane de lei.

În ultima vreme, România s-a confruntat cu o serie de dezastre naturale care au creat mai multe semne de întrebare legate de situația pădurilor din țară.