Se dau bani pentru vaccinare! Cine va primi sumele. Se dă lege în România. Anunțul major a fost făcut chiar de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El a spus, vineri seara, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Aceasta prevede plata personalului medical implicat în campania de vaccinare  împotriva COVID-19.


“Sunt două lucruri esenţiale pe care le adresează o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în ultima şedinţă de guvern şi va fi adoptată în următoarea şedinţă de guvern. Pe de o parte, o problemă este aceea a personalului vaccinator: cine face efectiv vaccinul, inoculează vaccinul. Trebuie să ne asigurăm că acele persoane sunt plătite, sunt motivate să facă asta. Este de departe cea mai mare provocare a României, cea mai mare campanie de vaccinare”, a spus ministrul la Digi 24.

Câți bani primesc pe oră pentru vaccinare

Ministrul Sănătății a explicat și cât se prevede în ordonanţă ca sume de plată. Astfel, un medic care participă la vaccinare va fi plătit cu 100 de lei pe oră, un asistent cu 50 de lei şi un registrator cu 25 de lei.

“Sumele propuse în ordonanţa de urgenţă – sunt mai degrabă propuneri, pentru că le vom vedea adoptate abia după ce trece de Guvern şi după ce există o discuţie la nivelul Guvernului. Deja vă pot spune că există discuţii la nivelul ministerelor. Vorbim despre 100 lei pentru medici, cu un bonus pentru medicul coordonator, vorbim despre 50 de lei pentru asistentul medical şi 25 de lei pentru registrator. Vorbim de sume pe oră. Sunt sume brute. Al doilea aspect este implicarea medicilor de familie. Ne bazăm pe medicii de familie să îşi informeze pacienţii de pe lista fiecăruia, să îi înscrie în platforma de programare şi apoi să monitorizeze orice alte nevoi”, a afirmat reprezentantul MS.

El a fost întrebat dacă medicii de familie vor primi o recompensă financiară pentru participare la campania de vaccinare. “Sigur. Va exista o sumă pentru succes. Şi anume, succesul este în cazul nostru obiectivul – vaccinare”, a spus Voiculescu.