Toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să se infecteze cu Covid-19, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi un stimulent financiar de risc de 2.500 de lei brut pe lună, conform Ordonanţei aprobate în Guvernul României, a informat sâmbătă Ministerul Fondurilor Europene, scrie news.ro.

Stimulare financiară

„Toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonanţei aprobate în Guvernul României”, a informat sâmbătă Ministerul Fondurilor Europene, într-un comunicat. Plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut/lună va fi finanţată din Programul Operaţional Capital Uman.

Cine primește stimulentul

Este vorba despre: personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical care transportă, evaluează, pune diagnostic şi tratează persoanele bolnave de Covid-19; personalul care oferă servicii de asistenţă medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activităţi de izolare şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină; personalul din reţeaua de medicină legală implicat în manipularea şi efectuarea necropsiilor persoanelor decedate care au fost diagnosticate cu Covid-19.

Bani pentru proiecte de infrastructură

În plus, în aceeaşi şedinţă de Guvern, Ministerul Fondurilor Europene a obţinut susţinerea finalizării a nouă proiecte de apă şi apă uzată, canalizare şi deşeuri prin alocarea de sume suplimentare de la bugetul de stat, în valoare de 354,8 milioane de lei. „Sunt proiecte fazate a căror implementare a început cu fonduri alocate în perioada de programare 2007-2013, a continuat din fondurile europene alocate în actuala perioadă de programare şi a căror finalizare risca să fie pusă sub semnul întrebării”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

Ținte importante

Este vorba despre: reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Mehedinţi: 28,36 milioane lei; sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Caraş-Severin: 839.000 lei; reabilitarea sitului istoric poluat Iaz Batal din Tîrgu Mureş: 2 milioane lei; reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti din judeţul Vaslui: 63,04 milioane lei. Alte proiecte sunt: sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Maramureş: 136,31 milioane lei; modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Caraş-Severin: 49,88 milioane lei; reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Tulcea: 45,71 milioane lei; Pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Teleorman se vor aloca 19,4 milioane lei, iar pentru sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Vâlcea – 9,15 milioane lei.

Vine și JEREMIE

Totodată, la iniţiativa Ministerului Fondurilor Europene, a fost mandatat „Comitetul de investiţii” pentru a coordona activitatea Fondului de Participare JEREMIE în negocierea unui nou Acord de finanţare. Iniţiativa JEREMIE („Resurse europene comune pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii”) oferă statelor membre posibilitatea de a aloca fonduri europene pentru dezvoltarea de instrumente financiare pentru sprijinirea IMM-urilor.

SURSA: Inquam