Mai exact, orice român cu vârsta până în 35 de ani va putea participa la programul militar de bază în calitate de militar voluntar în termen, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Apărării Naționale (MApN), transmite avocatnet.ro. Pe durata de pregătire de 4 luni voluntarii vor primi pe lângă cazare gratuită, indemnizație lunară și o indemnizație suplimentară la finalul pregătirii, în valoare de peste 16.000 de lei.

Detalii despre programul de pregătire militară

Doritorii pot trimite o solicitare de participare la acest program doar pe timp de pace și vor beneficia, așa cum am spus mai sus, de cazare gratuită, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și de o indemnizație lunară.

Având în vedere că salariul mediu brut este de 5.429 de lei, cei care termină în acest an pregătirea vor primi la sfârșitul acesteia o indemnizație de 16.200 de lei.

Înscrierea în acest program de pregătire se va putea face în baza unui angajament pe propria răspundere a solicitantului declarat apt din punct de vedere psihologic și a unei adeverințe medicale (de la medicul de familie), care să certifice că este “clinic sănătos și nu este în evidență cu boli cronice”, mai precizează avocatnet.ro.

Un lucru important de reținut este că voluntarii vor fi diferiți de rezerviștii voluntari. Activitatea celor două categorii este reglementată de acte normative diferite: Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare – pentru militarii voluntari în termen și Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari – pentru cealaltă categorie de militari.

Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament să fie semnat de Klaus Iohannis și apoi publicat în Monitorul Oficial.