Potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial, o anumită categorie de români va putea primi 1.000 de lei de la Guvern în luna august. Între 21 și 31 august, tinerii vor avea posibilitatea de a primi 200 de euro de la Guvern pentru achiziționarea de calculatoare.

Ministerul Educației va publica lista beneficiarilor pe site-ul propriu pe 14 iunie, iar cererile pot fi depuse între 19 și 22 iunie.

Suma de aproximativ 1.000 de lei, echivalentul a 200 de euro, este alocată special pentru elevii și studenții din România care doresc să participe la programul „Euro 200”, care are ca scop facilitarea achiziționării de calculatoare noi.

Perioada în care elevii și studenții vor putea face achiziții de calculatoare este cuprinsă între 21 august și 16 octombrie. Amintim că fondurile vor fi acordate sub formă de vouchere, care vor fi distribuite corespunzător.

Românii care vor primi 1.000 de lei de la stat

Guvernul a revizuit reglementările pentru a extinde sprijinul financiar la mai mulți tineri din România. Potrivit noilor reguli, elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în instituții de învățământ de stat sau private acreditate și care aparțin unor familii cu un venit brut lunar de până la 500 de lei pe membru de familie, vor putea primi 200 de euro (aproximativ 1.000 de lei) de la stat pentru achiziționarea de calculatoare în 2023.

Proiectul de hotărâre aprobat recent are ca scop extinderea sferei beneficiarilor pentru programul de ajutor financiar guvernamental, permițând unui număr mai mare de elevi și studenți să acceseze fonduri pentru achiziționarea de noi calculatoare. O modificare semnificativă introdusă prin această hotărâre este dublarea pragului de venit pe membru de familie, permițând astfel unui număr mai mare de tineri să beneficieze de asistență financiară pentru achiziționarea de calculatoare noi.

„Programul „Euro 200″ pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare continuă şi în anul 2023, potrivit unei hotărâri aprobate luna trecută.

De acest sprijin vor beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 de lei pe membru de familie.

Pentru acest an, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluţiei indicelui preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie”, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Calculatoarele trebuie să respecte anumite cerințe

Autoritățile au dezvăluit și care este configurația minimă pentru calculatoare:

  • pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5” și rezoluție minimum 1.920 x 1.080; tastatură, mouse optic; cameră web
  • pentru laptop, notebook, ultrabook sau dispozitivele echivalente – procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; diagonală minimum 14”; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră web