UPDATE

Subsemnatul PETRE-FLORIN MANOLE, deputat ales în circumscripția București având în vedere următoarele considerații:

La data de 10.19.2020, prin articolul Se dau 1.000 de euro în plus, pe lângă salariu! Cine sunt românii super norocoși care-i primesc – publicat la adresa https://www.capital.ro/se-dau-1-000-de-euro-in-plus-pe-langa-salariu-cine-sunt-romanii-super-norocosi-care-i-primesc.html este indus în eroare publicul, speculându-se încă din titlul articolului că ”aș păcăli statul”, ceea ce este o minciună.

Este o dezinformare lansată de deputatul Claudiu Năsui (USR) pe pagina sa de Facebook. Voi explica publicului de ce Claudiu Năsui este un mincinos, având la bază argumente de natură legală și constituțională.

Conform Constituției, art. 69 (1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, nu al unui județ așa cum îi place să creadă și cum interpretează în mod eronat Claudiu Năsui. Aflat la sfârșitul primului mandat nu a înțeles nici acum că rolul lui constituțional este de a reprezenta cetățenii români, nu un județ.

Conform art. 41 alin (2) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declarație pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul București.

Deputații și senatorii cu circumscripția în Municipiul București și domiciliul în provincie au acest drept conferit de lege.

Întrucât eu nu am proprietăți, nici în București nici altundeva, legea îmi conferă această posibilitate. Este precum salariul sau suma forfetară pe care și eu și domnul Năsui și restul parlamentarilor le încasăm. Nu este un privilegiu, nu îmi dau singur acești bani.

Domnul Năsui nu înțelege un lucru simplu: nu toți am primit un apartament în Paris, la 20 de ani, nu toți avem apartamente în București. Unii stăm cu chirie pentru că am avut și avem părinți modești, muncitori simpli, care nu au avut „șanse” înainte de 1989, nici contracte dubioase cu statul în anii ’90.

Claudiu, nu fi mincinos, că nu așa se face politică! Minciuna are picioare scurte.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Deputatul Claudiu Năsui, preşedinte al organizaţiei USR Bucureşti, atrage atenţia că există câţiva parlamentari care, în mod fraudulos, încasează 1.000 de euro în fiecare lună de la statul român. Este vorba despre acea diurnă de cazare, în valoare de 4.800 lei/lună, primită de către parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov.

Năsui spune că, în urma unor investigaţii simple, a aflat că există 7 parlamentari de Bucureşti sau Ilfov care şi-au trecut domiciliul oficial în alt judeţ, pentru a putea primi aceşti 1.000 de euro lunar. „Într-o țară care practică cele mai mari biruri pe salariul minim din toată Europa, nu este normal să existe aceste portițe prin care oameni sus puși să poată abuza de sistem și să-și mai adauge la venituri încă 4.800 de lei net pe lună din banii contribuabililor”, scrie Năsui într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Deputatul USR îi indică şi pe cei 7 parlamentari vinovaţi, dintre care 5 sunt de la PSD şi câte unul de la PNL şi Pro România:

  • Aida-Cristina Căruceru (PSD) – Mehedinți
  • Gabriela-Maria Podaşcă (PR) – Galați
  • Oana-Consuela Florea (PSD) – Constanța
  • Mirela Furtună (PSD) – Tulcea
  • Petre-Florin Manole (PSD) – Ialomița
  • Ovidiu Alexandru Raeţchi (PNL) – Brașov
  • Robert-Marius Cazanciuc (PSD) – Prahova

Mesajul integral al lui Claudiu Năsui

Care sunt parlamentarii care încasează suplimentar 1.000 de euro net pe lună doar pentru că își declară domiciliul în altă parte?

Săptămâna trecută domnul Florin Roman, liderul grupului PNL, a trecut pe repede înainte prin camera deputaților un proiect prin care introduce noi diurne de transport și cazare pentru bugetarii de lux care conduc ASF-ul și care au deja salarii astronomice (peste 50.000 de lei net pe lună). Nu mai intru în detalii, am scris deja suficiente.

În caz că nu știați, diurnele pe care le adaugă PNL celor din conducerea ASF funcționează fix precum diurnele din parlament.

Ce se întâmplă în parlament? Parlamentarii care nu au domiciliul în București și Ilfov primesc suplimentar față de indemnizație încă 4.800 de lei pe lună „diurnă de cazare”. Parlamentarii au fost foarte generoși cu ei înșiși din banii contribuabililor. Dar despre asta în alt moment.

În timp ce încercam să oprim proiectul PNL în parlament, domnul Roman era furios că a fost prins cu aceste propuneri pe care el spera să le treacă pe sub radar și ataca persoana mea și a USR. Dar nu asta contează. De 4 ani ne-am obișnuit, din păcate, cu toate aceste personaje din parlament. Ce contează este că la un moment dat a insinuat un lucru care a trecut neobservat pentru majoritatea oamenilor, dar asupra căruia trebuie să revenim.

Liderul parlamentarilor PNL zis la un moment dat că de unde știm că cei care sunt acum la ASF își vor muta domiciliul din București ca să beneficieze de diurna suplimentară? Cumva așa fac eu sau așa facem și noi (referindu-se la USR)?

Asta se voia un argument de tip „Ciocul mic, că și voi faceți la fel”. În general în parlament se mai dau replici de genul ăsta „Lasă că și voi ați furat” sau „Lasă că și voi beneficiați de asta”. Practic sunt argumentele hoților între ei ca să lase ipocrizia.

Problema este că în grupul USR chiar nu facem aranjamentele astea. Așa că argumentele acestea nu doar că nu sunt valabile, dar chiar ne incită să arătăm în ce hal de ipocriți sunt ei.

Dar pentru că domnul Roman dorește extinderea acestor diurne și la alte categorii de bugetari de lux, hai să ne uităm cine dintre parlamentarii care reprezintă București/Ilfov fac aranjamentul acesta?

Așa că, inspirat de această insinuare, am decis să mă uit la parlamentarii de București sau Ilfov care au făcut șmecheria plasării domiciliului în alt județ pentru a încasa 1.000 de euro net în plus pe lună de la stat.

Sunt nu mai puțin de 7 parlamentari de București și Ilfov care au domiciliu oficial în alt județ și care încasează 4.800 de lei net pe lună ca „diurnă de cazare”. Sunt 5 de la PSD, unul de la PNL și unul de la Pro România. Avem aici lista celor 7 și locul unde au domiciliul în acte:

Aida-Cristina Căruceru (PSD) – Mehedinți

Gabriela-Maria Podaşcă (PR) – Galați

Oana-Consuela Florea (PSD) – Constanța

Mirela Furtună (PSD) – Tulcea

Petre-Florin Manole (PSD) – Ialomița

Ovidiu Alexandru Raeţchi (PNL) – Brașov

Robert-Marius Cazanciuc (PSD) – Prahova

Toți sunt aleși în circumscripția București sau Ilfov și sunt deci, în teorie, reprezentanți ai Bucureștiului sau ai Ilfovului, dar care încasează suplimentar și diurna de cazare.

Într-o țară care practică cele mai mari biruri pe salariul minim din toată Europa, nu este normal să existe aceste portițe prin care oameni sus puși să poată abuza de sistem și să-și mai adauge la venituri încă 4.800 de lei net pe lună din banii contribuabililor.

Partidele puternice vor face o campanie acerbă împotriva USR-PLUS în următoarele luni. Și e un motiv pentru care vor face asta. Același motiv pentru care suntem singurii care au semnalat mizeria din parlament fie că vine de la PNL, fie că vine de la PSD. La tunuri și aranjamente amândouă partidele au fost deosebit de aliniate. Pentru că, cu noi, nu se vor înțelege niciodată pentru genul aceasta de mizerii și aranjamente și nici nu ne pot agăța cu argumente de tip „și voi faceți la fel”.