Se dă liber la circulație pentru aceste persoane. Rareș Bogdan vine cu ultimele precizări: Prezintă un risc semnificativ redus de infectare

Europarlamentarul Rareș Bogdan a precizat că, miercuri, Comisia LIBE a stabilit forma certificatului verde. Votul final se va da miercuri, după prânz. Rareș Bogdan a precizat, potrivit plusinfo.org, că persoanele vaccinate anti-COVID, cei care au făcut un test PCR negativ în ultimele 72 de ore, cei care au făcut un test rapid negativ în ultimele 24 de ore și persoanele care au un test pozitiv de anticorpi la proteina spike în ultimele 6 luni vor putea circula liber pentru că reprezintă un risc semnificativ redus de infectare.

„Comisia LIBE a stabilit forma certificatului în conformitate cu principiile ce stau la baza principiilor și valorilor eurosistemului, iar astăzi după prânz avem votul final. Am subliniat necesitatea nediscriminării și a protecției datelor cu caracter personal. Persoanele care sunt vaccinate, au un test PCR negativ, vorbim aici de 72 de ore, sau au un test rapid negativ, făcut în ultimele 24 de ore, precum și persoanele care au test pozitiv de anticorpi la proteina spike în ultimele 6 luni vor fi considerate că prezintă un risc semnificativ redus de infectare, deci libera lor circulație nu trebuie restricționată”, a declarat Rareș Bogdan.

Certificatul va fi eliberat gratuit

El a mai spus că documentul va conține un cod de bare interoperabil care va permite verificarea autenticității, validității și integrității certificatului. În plus, documentul va permite detectarea și raportarea eventualelor fraude către autoritățile competente.

Certificatul va fi eliberat gratuit iar informațiile trebuie scrise în limba oficială a statului dar și în engleză.

Deținătorilor de certificate nu trebuie să li se introducă restricții suplimentare

Rareș Bogdan subliniază că celor care au un astfel de certificat, statele membre nu ar trebui să li se introducă restricții suplimentare de călătorie, adică autoizolare, carantină sau test suplimentar. Eurodeputatul a mai spus că nu vor fi acceptate vaccinurile neautorizate în Uniunea Europeană.

Liberalul a făcut un apel la români să se vaccineze  în număr cât mai mare pentru a contribui la imunizarea cât mai rapidă a populației. În acest mod se va putea relua activitatea de dinaintea pandemiei.

„După cum a subliniat președintele Klaus Iohannis, revenirea la normalitate depinde de cât de bine merge vaccinarea. Îi rog pe toți românii să meargă să se vaccineze! Sunt încă cazuri grave la ATI, mulți dintre semenii noștri pier, iar vaccinarea este singura modalitate prin care putem opri pandemia. Să fim conștienți de această miză!”, a punctat eurodeputatul.

Sursă foto: Facebook Rareș Bogdan