Sorina Pintea are probleme mari. De amintit este faptul că, în data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La acel moment, s-a instituit măsura sechestrului asiguratoriu asupra a două terenuri ce aparțin inculpatei, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Marți, 13 aprilie 2021, dosarul de mare corupție al fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea, a fost validat, de către judecătorul de la Tribunalul Cluj care a primit spre soluționare acest caz după două declinări de competență.

Mai exact, se pare că judecătorul a stabilit validitatea probelor din dosar ale anchetatorilor DNA, respingând astfel toate excepțiile invocate de către apărătorul Sorinei Pintea. Totodată, judecătorul a mai stabilit că judecata pe fond în acest caz poate începe.

„În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. respinge cererile și excepţiile formulate de inculpata P.S.prin avocaţi aleşi cu privire la legalitatea administrării probelor, legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi legalitatea sesizării instanţei, invocate în legătură cu dosarul penal nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală.

În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală din 29.04.2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, în cauza privind pe inculpata P.S., trimisă în judecată sub aspectul comiterii infrac?iunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.Dispune începerea judecăţii faţă de inculpata Pintea Sorina.Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii.

Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12 aprilie 2021”, se arată în încheierea magistratului de la Tribunalul Cluj.

Decizia nu este definitivă

De menționat este faptul că decizia luată de judecător marți nu este una definitivă, deci poate fi atacată de avocatul Sorinei Pintea. În acest caz, dosarul ar putea ajunge pe masa unui magistrat de la Curtea de Apel Cluj.

Dosarul de corupție al fostului ministru Sănătății, Sorina Pintea, pentru fapte pretins comise ca manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, a fost plimbat în ultimele luni de zile.

În primă fază, acesta a fost mutat de la Tribunalul Maramureș la cel din Cluj, după admiterea unei cereri de strămutare a avocaților în luna februarie, iar în prezent, cazul a ajuns deja  în stare de judecată în faza camerei preliminare la instanța clujeană, unde s-au derulat două termene iar al treilea a fost stabilit pentru 5 aprilie.

„Solutia pe scurt: Prin Încheierea penală din 16.02.2021 s-a dispus: Constată că Tribunalul Maramureş nu mai este competent să soluţioneze cauza nr. 9657/3/2020/a1* privind pe inculpata Pintea Sorina şi trimite dosarul spre soluţionare Tribunalului Cluj desemnat prin Sentinţa penală nr. 28 din 10 februarie 2021 pronunţată în dosarul nr. 831/33/2020 al Curţii de Apel Cluj Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu de azi, 16 februarie 2021.”, potrivit minutei de pe portalul instanțelor de judecată.

De ce este acuzată Sorina Pintea

Dosarul de corupție a început în urmă cu aproape un an de zile, atunci când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în 20 aprilie 2020, sub control judiciar, a fostului ministru Sorina Pintea, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Mai exact, potrivit rechizitoriului transmis judecătorilor DNA, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Pintea, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro, la finele lunii decembrie 2019 și 120.000 lei pe 28 februarie 2020, care nu i s-ar fi cuvenit.

În ceea ce privește sumele implicate, potrivit anchetatorilor, acestea reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Totodată, DNA mai susține că Sorina Pintea ar fi primit sumele de bani în incinta unității medicale pe care o conducea, adică la l Spitalul Județean de Urgență Baia Mare.