La granița cu România este alertă maximă. Începând de vineri, în Bulgaria se aplică reguli dure. Din 29 ianuarie, testele de COVID-19 devin obligatorii pentru toate persoanele care sosesc în această țară.

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19. Acest lucru se aplică începând din 29 ianuarie, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii. Această măsură este luată în încercarea de a opri răspândirea unei variante mai contagioase de coronavirus, relatează Reuters.

Şoferii de camioane şi autobuze, precum şi echipajele avioanelor vor fi scutite de directivă. Măsura se aplică până la sfârşitul lunii aprilie.

Testele PCR vor trebui efectuate cel mult cu 72 de ore înainte de sosire. Aceste informații au fost date de ministerul Sănătății. Bulgarii care se întorc acasă şi nu au un test negativ vor trebui să se autoizoleze timp de 10 zile.

Bulgaria, măsuri mai relaxate

Bulgaria a înregistrat o scădere a numărului de noi infecţii în ultimele săptămâni. Aici se vor redeschide mall-urile şi sălile de sport pe 1 februarie. Liceele vor începe cursurile în cadrul unui regim special prin rotaţie din 4 februarie, potrivit ministerului.

Într-o altă decizie, ministerul a permis restaurantelor şi cafenelelor să se deschidă la 50% din capacitate de la 1 martie. Barurile şi cluburile de noapte ar trebui să rămână închise. Unii proprietari de restaurante şi baruri, puternic afectaţi de închiderea unităţilor lor de la sfârşitul lunii noiembrie, vor să înceapă să servească clienţii de asemenea din februarie şi intenţionează să protesteze miercuri în centrul oraşului Sofia.

Este posibil ca anunțul privind relaxarea măsurilor să aibă o legătură cu faptul că Bulgaria a primit luni un nou lot de 14.040 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech. Trebuie menționat faptul că aceasta este a cincea livrare de vaccinuri către Bulgaria şi soseşte ca o compensaţie pentru livrarea anterioară incompletă, când au fost trimise 18.500 de doze în loc de 35.000.