Alexandru Rafila a vorbit despre măsurile de relaxare care intră în vigoare în curând în România. Ministrul Sănătății susține că măsurile luate sunt unele practice care au rolul de a încuraja activitatea economică din mai multe domenii, el făcând referire în special la programul magazinelor.

Programul magazinelor şi restricţiile de circulaţie pentru perioada nopţii

„Intră mâine în vigoare, și aș vrea să discutăm despre filosofia introducerii acestor măsuri, care nu sunt filosofice, sunt măsuri practice, care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00”, a spus Rafila.

Întrebat cât de mult contează prelungirea programului de funcționare cu doar o oră, Alexandru Rafila a precizat că în general, toate centrele comerciale închid la ora 22.00. De asemenea, el a amintit că nu vor mai exista nici restricții de circulație, iar un număr mai mare de români va putea circula în timpul nopții.

„Sigur este relativă, dar am încercat să folosim un standard 5:00-22:00 pur și simplu ca interval. Gândiți-vă că toate centrele comerciale, chiar și cele mai mari, întrerup activitatea în mod obişnuit la ora 22:00. În plus nu mai există restricții de circulație pe timpul nopții, nici pentru persoanele care nu posedă acel certificat”, a adăugat el.

Alexandru Rafila, despre accesul românilor în magazine

Ministrul Sănătății a mai menționat că există mai multe supermarketuri care nu prevăd prezentarea certificatului verde, iar în acest mod, românii care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin boală vor putea merge și la ora 22.00.

„Mai mult, acest certificat în momentul de față are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu, presupune utilizarea şi a testării ca și criteriu. E un criteriu care nu mai face diferența între persoane vaccinate și nevaccinate.

Fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă. Mai mult, majoritatea spațiilor comerciale, normale, ca să spun, în afara hipermarketurilor sau supermarketurilor care au diverse activități, sunt accesibile fără certificat verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului și un număr de persoane care pot să pătrundă”, a mai completat ministrul.

Totodată, Rafila a ținut să precizeze faptul că accesul persoanelor fără certificat verde în anumite locuri este interzis în contextul în care este vorba despre o responsabilitate socială.

„Aici avem voie de parteneriatul populației, de parteneriatul cu dumneavoastră, mass-media, pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială, adică nu este vorba doar de oferirea unor facilități, este vorba și despre responsabilitatea individuală, pentru că noi nu vrem doar să le oferim, vrem să şi le şi păstrăm”, a mai spus el.