Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor.

„Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului. Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona”, a afirmat Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.

El a adăugat că, în cazul în care este necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.

„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a precizat Nicolae Ciucă.

Prețul petrolului scade, pe fondul extinderii COVID din China

Prețul petrolului a scăzut miercuri din cauza îngrijorărilor că numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 în China, principalul importator mondial de petrol, va perturba redresarea economică a acestei țări, pe măsură ce își reduce restricțiile impuse de pandemie, scrie Reuters.

Contractele futures Brent cu livrare în februarie au scăzut cu 68 de cenți, sau 0,8%, la 83,65 dolari pe baril, până la ora 0710 GMT. Țițeiul american a scăzut cu 46 de cenți, sau 0,6%, la 79,07 dolari pe baril.

Ambele referințe au crescut marți până la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul speranțelor de stimulare a cererii de carburanți, după ce China a declarat că nu va mai cere călătorilor care intră în țară să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, un pas important în direcția relaxării restricțiilor.

Dar spitalele chineze au fost supuse unei presiuni intense din cauza creșterii numărului de infecții cu COVID-19, în condițiile în care țara se îndreaptă spre tratarea virusului ca fiind endemic.

Marți, rafinăriile de petrol din SUA lucrau pentru a relua operațiunile la o duzină de instalații scoase din funcțiune de vremea geroasă în mare parte din țară, o recuperare care, în unele cazuri, se va întinde până în ianuarie.

Viscolul care a trimis temperaturile mult sub zero grade, a perturbat, de asemenea, producția, reducând producția de petrol și gaze din Dakota de Nord și Texas.

Prețurile au fost susținute de știrile potrivit cărora Rusia intenționează să interzică vânzările de petrol de la 1 februarie către țările care respectă plafonul de preț impus de G7 la 5 decembrie, conform unui decret al președintelui Vladimir Putin.

În timp ce o interdicție a Rusiei privind vânzările de petrol ar reduce oferta, acest lucru ar fi compensat de scăderea cererii din cauza unei potențiale recesiuni economice globale anul viitor.