Noi modificări la lista țărilor cu risc epidemologic. CNSU anunță că România a intrat în zona verde, alături de Chile și Noua Caledonie. De asemenea, în zona roșie au intrat Finlanda și Liban, informează autoritățile.

Totodată, s-au mai impus și o serie de măsuri dratice pentru persoanele care ajung în România în următoarea lună.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 10 decembrie 2021, Hotărârea numărul 113. Principalele prevederi:

1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor  care sosesc în România, valabile în perioada10.12.2021 – 08.01.2022, în sensul:

– introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

– exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

– reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

– eliminarea posibilității de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR in a 8 zi.

HCNSU nr. 113 din 10.12.2021

2. Actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

– în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban;
– în zona galbenă au intrat:
• din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;
– în zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie.

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Anexa la HCNSU nr. 113 din 10.12.2021 (1)

 

Amintim faptul că pandemia de coronavirus evoluează pe un trend descedent în România, drept rezultat, țara noastră a ajuns în zona verde într-o perioadă destul de scurtă. În ceea ce privește numărul infectărilor zilnice, potrivit datelor publicate de GCS, până astăzi, 10 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.791.502 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.601 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Totodată, 1.711.942 de pacienți au fost declarați vindecați.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 931 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 17 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.