Scurgeri radioactive la o centrală din China. Nu au fost oferite informații despre avarie

Potrivit CNN este posibil să fi avut loc o scurgere radioactivă, însă conducerea centralei nucleare din China a declarat că situația este normală. Compania franceză EDF a declarat că ”a fost informată despre creşterea concentraţiei de anumite gaze rare în circuitul primar al Reactorului numărul 1 al centralei nucleare de la Taishan”. Reactorul în cauză este unul presurizat european (EPR).

„Prezenţa gazelor rare în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de exploatare a reactoarelor”, precizează EDF.

Printre gazele rare se numără  argon, heliu, krypton, neon şi xenon.

Când a avut loc incidentul

Potrivit unui raport al Departamentului Energiei din Statele Unite ale Americii, incidentul a avut loc pe data de 8 iunie. Luni, CNN a informat că Administrația SUA analizează incidentul nuclear de aproape o săptămână.

Compania China General Nuclear Power Group (CGN) a anunţat că indicatorii privind protecţia mediului sunt la niveluri „normale”. Nu există informaţii oficiale din partea autorităţilor chineze.

Centrala atomică de la Taishan, situată în sudul Chinei, este deţinută şi administrată de TNPJVC, un grup cu capital mixt care are active de 70% deţinute de CGN şi 30% de EDF (Électricité de France).

Sursă foto: Dreamstime