prin care pretul platit pentru actiunile celor cinci SIF-uri aproape s-a dublat, corectia era asteptata inca de la sfarsitul lunii aprilie. Practic, la inceputul sedintei de tranzactionare de miercuri, numarul de actiuni SIF oferite la vanzare a fost cu 30% mai mare decat cererea. Operatorii din ringul Bursei de Valori cred ca anumiti investitori au fost interesati sa forteze o scadere a pretului, pentru a cumpara actiuni SIF mai ieftin. Tactica a reusit doar temporar. Dupa numai doua ore, cererea de actiuni a depasit oferta, si sedinta de tranzactionare s-a inchis cu o scadere a preturilor de numai doua-cinci procente, ceea ce pare nesemnificativ fata de prabusirea cu 10-14% a preturilor la inceputul sedintei. Urmatoarele doua sedinte de tranzactionare au urmat acelasi scenariu, dar scaderile au fost ceva mai mici in primele ore de tranzactionare.
Corectiile de preturi nu sunt ceva neobisnuit pentru investitorii obisnuiti ai Bursei de Valori. Numai pentru cele cinci SIF-uri, in cei doi ani de cand au fost listate aceste societati la Bursa, au avut loc 11 astfel de corectii. Daca nu sunt luate in calcul efectele temporare ale acestor fluctuatii, se poate aprecia ca titlurile SIF-urilor au avut cel mai bun randament pentru investitiile pe piata de capital. Fata de preturile din prima zi de tranzactionare, in urma cu doi ani si jumatate, plasamentul in actiuni SIF a inregistrat o crestere de peste 400% pentru SIF Transilvania si de 600% pentru SIF Moldova. Celelalte trei societati de investitii au inregistrat cresteri de 460% pentru actiunile SIF Banat-Crisana, 420% pentru actiunile SIF Muntenia si 490% pentru actiunile SIF Oltenia. La aceste cresteri calculate pe termen mediu se adauga si dividendele incasate pentru trei ani. Pentru un plasament de doi ani si jumatate, SIF-urile au asigurat, in medie, un randament de peste 550%, chiar daca pe parcurs au avut loc corectii ale preturilor.

Pretul actiunilor SIF va continua sa creasca

Operatorii din piata de capital sustin ca nici una dintre corectiile anterioare pe actiunile SIF nu a fost contracarata atat de rapid ca cea de saptamana trecuta. Brokerii considera ca revenirea cotatiilor la un nivel apropiat de ziua precedenta, in numai cateva ore, este un semnal ca titlurile celor cinci SIF-uri mai au inca potential de crestere. Cu putine exceptii, ei cred ca actiunile SIF-urilor vor continua trendul crescator si in perioada urmatoare, chiar daca ritmul de crestere nu va mai fi la fel de accentuat ca pana acum.
Operatorii sustin ca preturile actuale reprezinta un „prag de echilibru”. Adica sunt valori la care titlurile societatilor de investitii financiare vor reveni dupa momentul in care vor intra pe un trend descrescator prelungit.     

Cresterea si descresterea sif-urilor

· Primele doua saptamani de tranzactionare pentru actiunile celor cinci SIF-uri, intre 1 si 14 noiembrie 1999, au reprezentat prima perioada de crestere a
acestor titluri. Dupa o prima zi in care pretul actiunilor a fost de minimum 242 lei/actiune (SIF Moldova) si maximum 650 lei/actiune (SIF Transilvania), aceasta perioada s-a incheiat cu preturi cuprinse intre 600 lei (SIF 2) si 1.400 lei (SIF 3).
· Cresterea accentuata a preturilor in primele saptamani a fost corectata ulterior pe parcursul unei luni intregi. La jumatatea lunii decembrie 1999, pretul minim era inregistrat de SIF 2, cu 250 lei/actiune, iar pretul maxim era inregistrat de SIF 3, cu 498 lei/actiune.
· Cotatiile pentru SIF-uri s-au mentinut pana in februarie 2000, cand investitorii au inceput sa cumpere actiuni pentru a incasa dividende. La data de referinta pentru AGA, pretul cel mai mic era inregistrat de SIF 2 (408 lei), iar pretul maxim era inregistrat de SIF 3 (600 lei).
· In anul 2000 au mai avut loc doua corectii pe scadere (in iulie si noiembrie) si una pe crestere (in august).
· Pragul de 1.000 lei/actiune (egal cu valoarea nominala a actiunilor) a fost depasit abia in august 2001. Pe parcursul anului 2001 au avut loc cinci corectii ale preturilor, doua pe scadere si trei pe crestere.
· Incepand din luna februarie 2002, pretul actiunilor SIF a crescut in continuu pana saptamana trecuta.