Primele sfaturi despre tot ce înseamnă construirea unei afaceri le-a primit de la tatăl său, încă din timpul facultății. Deși a materializat mai multe idei din zona de business, astăzi Laura Tatoli își canalizează toată energia către „Le Château“, un proiect frumos pe care îl dezvoltă în inima Capitalei. Într-un scurt dialog cu revista Capital, antreprenoarea creionează câteva din etapele care i-au marcat cariera.

Capital: În opinia dvs, care este secretul unei cariere de succes?

Laura Tatoli: Cred că este greu să spunem că există o rețetă a succesului în afaceri, mai ales în țara noastră. Sunt atât de mulți factori care influențează reușita unei idei, astfel încât nu cred că există un tipar care să fie urmat. Dacă ar fi să întocmesc un clasament al celor mai importante calități, cred că determinarea ar fi pe primul loc. Iți trebuie multă tărie ca să poți construi ceva solid, pe termen lung și, de aceea, cred că această calitate este esențială, mai ales în România. Apoi urmează pasiunea, credința în ceea ce întreprinzi. Fără acestea, nu știu dacă putem vorbi de succes în tot ceea ce facem.

Capital: De-a lungul timpului, care au fost deciziile care v-au ajutat să performați în cariera dvs.?

Laura Tatoli: Înainte de a putea lua decizii care să îmi influnțeze carierea, cred că sfaturile au fost cele care m-au influențat foarte mult. Iar cele mai bune au fost primite de la tatăl meu, încă din timpul facultății, atunci când mă îndruma încontinuu să cred în ideile pe care le am și în capacitatea mea antreprenorială. Într-o perioadă în care cel mai sigur lucru era un loc de muncă într-o companie mare sau undeva în structurile statului, părinții au fost cei care m-au ghidat spre a-mi descoperi capacitatea de management în start-up-uri. Așa că prima decizie care mi-a marcat cariera ar fi cea legată de direcția antreprenorială, când m-am decis în ce sens să o iau. Am crescut într-un astfel de mediu, familiarizându-mă, încă de mic copil, cu responsabilitățile, dar și cu beneficiile generate de îndeplinirea unor task-uri din sfera IT, pentru compania tatălui meu. Ulterior, am ales să continui în același domeniu, deschizând două dintre primele Internet Cafe-uri ale Capitalei. Câțiva ani mai târziu, am dezvoltat un brand local în piața HoReCa, pe care l-am vândut în perioada sa de apogeu, dedicându-mă, pentru un timp, familiei și creșterii fiului meu. Proiectul Le Château a însemnat pentru mine revenirea în zona de antreprenoriat, cu forțe noi și o viziune clară ce însumează tot ceea ce am acumulat din experiențele anterioare.

 

Capital: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să gă- sească un echilibru între timpul petrecut la serviciu și timpul petrecut cu familia?

Laura Tatoli: Punctul de echilibrul este ceea ce majortatea oamenilor caută, însă puțini dintre noi reușesc să găsească. În opinia mea, echilibrul este, mai degrabă, generat de intenția pe care o avem în tot ceea ce facem, pornind de la lucrurile mărunte și ajungând până la cele mai ambițioase proiecte. Personal, identific echilibrul ca fiind o stare interioară și nu un obiectiv la care trebuie să ajungem cumva, prin urmare el nu este generat de factori externi, ci de starea noastră. Cunoașterea de sine, atât a calităților și a potențialului propriu, cât și pasiunea pentru oameni și pentru înțelegerea lor mă ancorează, zi de zi, într-un spațiu echilibrat, în care activitățile profesionale, hobby-urile și familia sunt integrate și se întrepătrund.

Capital: Care sunt micile plă- ceri ale vieții sau poate tabieturi de la care nu ați renunța?

Laura Tatoli: Călătoriile sunt, pentru mine, cea mai importantă experiență pe care banii o pot cumpăra. La capitolul lucrurilor care nu au valoare financiară, timpul petrecut cu fiul meu Denis este un tabiet la care nu aș putea renunța vreodată. Apoi aș putea nominaliza fotografia și, mai nou, navigarea pe mare. O experiență interesantă a fost în Cuba, o țară pe care doream demult să o vizitez și care mi-a ară- tat ce înseamnă contrastele și felul în care oamenii se bucură de viață prin cele mai simple lucruri.

Capital: Despre Le Château știm deja că este o „prezență“ deosebită în peisajul din Capitală. Ce a însemnat pentru dvs această investiție?

Laura Tatoli: Le Château a pornit de la o idee, anume aceea că Bucureștiul nu avea, la momentul respectiv, o sală de bal adevărată, clasică, dar care să fie complet tehnologizată. Polivalența este cuvântul cheie al acestui loc: este pretabil evenimentelor private, găzduiește foarte bine petreceri corporate și, cel mai important, de la o zi la urmă- toarea devine sală de concert sau de teatru. Noi am știut, încă de la început, cum ne dorim să poziționăm Le Château, doar că am ales să urmăm un calendar bine stabilit, pentru a putea așeza Castelul pe primul loc în fiecare domeniu în care activează.

 

Capital: Într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărat, intenționați să aduceți ceva nou acestui spațiu?

Laura Tatoli: Chiar în această perioadă suntem într-un amplu proces de îmbunătățire a zonei de lobby, acolo unde sunt primiți invitații. Am avut discuții cu Masha Verhoogt, arhitectul spațiului, și am ajuns la concluzia că putem aduce mici ajustări de ordin estetic și practic în Lobby, tocmai pentru a îmbunătăți experiența celor care ne trec pragul. La nivel tehnologic, am avut permanent infuzie de nou, astfel încât scena și Sala Principală să fie un punct de referință din punct de vedere acustic, luminos și al efectelor speciale. Capital: Dacă v-ați afla în situația de a lua o decizie pentru mediul de afaceri, care ar fi aceasta și de ce? Laura Tatoli: Cred că recomandarea mea ar fi către un sistem fiscal mult simplificat, mai ales la nivel procedural. Și, foarte important, stabil în timp. Schimbările nu fac bine mediului de afaceri, mai ales acolo unde prognoza financiară și amortizarea se calculează pe mulți ani, însă datele problemei se modifică la începutul fiecărui an fiscal.