Este avertismentul oficial lansat de directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din Statele Unite, Robert Redfield, care a declarat într-un interviu pentru publicaţia The Washington Post că America va fi probabil lovită din plin de acest al doilea val al epidemiei.

Redfiled atrage atenţia că există riscul ca sistemul de sănătate american să intre în colaps dacă nu se iau din vreme măsuri de suplimentare a paturilor disponibile şi a cadrelor medicale.

De asemenea, el a insistat pe creşterea capacitării de vaccinare a populaţiei împotriva gripei, pe fondul lipsei unui tratament omologat la nivel internaţional pentru noul coronavirus, dar şi a lipsei unui vaccin specific.

Pe măsură ce valul curent de îmbolnăviri continuă să se reducă, aşa cum o arată scăderea recentă a ratelor de spitalizare împreună cu alţi indicatori, autorităţile trebuie să se pregătească pentru o posibilă recrudescenţă în lunile care vor urma.

„Vom avea epidemia de gripă şi pe cea de coronavirus concomitent”, a spus acesta, iar asocierea celor două va pune şi mai multă presiune pe sistemul de sănătate decât primul val de îmbolnăviri. Robert Redfield şi alte autorităţi din domeniul sanitar au susţinut implementarea unor măsuri drastice de izolare la domiciliu şi închiderea a numeroase activităţi comerciale pe teritoriul ţării pentru a combate transmiterea virusului. În acelaşi timp, restricţiile au avut efecte negative asupra comerţului din Statele Unite, unde cel puţin 22 de milioane de persoane au rămas fără un loc de muncă în ultimele patru săptămâni.

Chiar dacă restricţiile vor fi ridicate gradual, Robert Redfield a subliniat importanţa continuării practicării distanţării sociale. În acelaşi timp, a mai spus oficialul american, autorităţile din domeniul sănătăţii publice trebuie să implementeze pe scară largă un sistem de testare pentru identificarea persoanelor infectate şi identificarea interacţiunilor apropiate ale acestora prin localizarea persoanelor cu care au intrat în contact.

Sezonul gripal, care debutează de regula începând din septembrie-octombrie, a ucis anul trecut peste 34.000 de americani, între care 168 de copii, afectând în total 35,5 milioane de persoane, potrivit CDC.

Oficialii de la Casa Albă susţin că vor monitoriza evoluţia epidemiei cu noul coronavirus, printr-o testare masivă, în contextul în care creşte pe zi ce trece presiunea venită de la Washington pe guvernatori de a relaxa măsurile restrictive pentru a relansa economia, în ciuda riscurilor de creştere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Numărul morţilor în 24 de ore a crescut brusc, marţi, în Statele Unite, cu 2.751 de decese suplimentare legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea Johns Hopkins, unul dintre cele mai grave înregistrate de o ţară în timp de o zi.

SUA, care deplâng 44.845 de morţi de COVID-19 de la începutul pandemiei, a depăşit marţi, de asemenea, pragul de 800.000 de cazuri înregistrate oficial, cu aproape 40.000 de cazuri în plus de luni, orele 20.30, până marţi la aceaşi oră, potrivit datelor prezentate de universitatea americană.