Violeta Alexandru, reacție dură după declarațiile lui Dan Vîlceanu: Nu erau banii de pensii și salarii pe decembrie deja prevăzuți în buget?

Violeta Alexandru, fostul ministrul al Muncii și Protecției Sociale, a notat pe rețeaua de socializare că acești bani ar fi trebuit prevăzuți deja în buget și că astfel de declarații pot produce panică în rândul oamenilor.

”Dan Vîlceanu, despre plata pensiilor și a salariilor: „Am dat o circulară la toate ministerele să vedem ce sume au în fondurile de rezervă.” Declarație de presă de acum o oră.
Nu erau banii de pensii și salarii pe decembrie deja prevăzuți în buget? Acestea sunt obligații ale statului către oameni, nu diverse cheltuieli pe care le mai modifici la rectificare. Atenție la asemenea declarații care pot crea panică în rândul oamenilor! Vin sărbătorile, facturile.”, notează aceasta.

Violeta Alexandru: Ceva nu este în regulă

Fostul ministru mai scrie că acum Florin Cîțu nu îi mai ceartă public pe miniștrii din propriul cabinet deoarece nu s-au asigurat de cheltuirea fondurilor. Aceasta a reamintit că premierul interimar i-a numit iresponsabili pe miniștri din Guvern.

”Adică se caută ministerele de ultimii bani necheltuiți ca să se încropească bugetul de pensii și salarii pe decembrie? Nu îi mai ceartă în public Florin Cîțu chiar pe miniștrii propriului Cabinet numindu-i iresponsabili (așa îi numea) pentru că nu s-ar fi asigurat de cheltuirea tuturor fondurilor solicitate rămânând cu bani necheltuiți? Ceva nu este în regulă.”, a mai notat aceasta.

”Nu oamenii sunt vinovați”

În finalul mesajului, Violeta Alexandru subliniază că oamenii nu sunt vinovați pentru că Partidul Național liberal nu reușește să scoată România din criza politică în care s-a adâncit de câteva săptămâni.

”Nu sunt oamenii vinovați că PNL nu reușește să scoată România din criza politică de atâtea săptămâni și nu poate face rectificare la timp. Chiar nu sunt vinovați. Și nici dispuși să vadă politicieni care dau, mereu, vina pe alții. Din acest motiv ajung oamenii decenți să nu mai vrea să audă de ceea ce (deși nu este așa) ei numesc – toată clasa politică. Adevărul este că soluția nu este dezinteresul pentru că politica le influențează viața.”, a fost mesajul fostului ministru al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

De la ce a pornit totul

În cursul zilei de marți, ministrul interimar al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, declara că nu se pune problema să nu se mai plătească pensiile și salariile românilor până la finalul acestui an, subliniind că se vor găsi soluții pentru ca oamenii și își primească banii.

“Întotdeauna se găsesc soluţii pentru a plăti pensiile şi salariile. Vreau să liniştesc pe toată lumea, am văzut şi eu informaţiile astea că nu o să ia lumea pensiile sau salariile. Nu se pune problema. Vor fi plătite pensiile şi salariile. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile. (…) Vorbim de rectificare de o lună, că ar fi fost necesară, dar în condiţiile în care nu putem face o rectificare, pentru că o rectificare înseamnă o Ordonanţă de Urgenţă şi acest guvern nu poate să emită ordonanţe de urgenţă, vom găsi alte soluţii şi fără niciun fel de problemă vom plăti pensiile şi salariile”, a precizat ministrul interimar al Finanţelor.

Acesta a mai declarat că PNL prevăzuse în bugetul pentru anul viitor creşteri de pensii şi alocaţii.

“În calculul bugetului pe anul viitor noi luasem în considerare ceea ce prevede legea deja. Adică la alocaţii acea creştere la 243 şi 486 şi în cazul pensiilor creşterea dată de inflaţie şi jumătate din creşterea salariului mediu brut. Creşterile de care vorbim acum sunt mai mari decât presupune legea şi vom găsi o variantă astfel încât el, dacă ajungem la o înţelegere să crească şi mai mult, vor creşte, dar trebuie să crească într-o marjă în care să putem plăti şi într-o marjă în care totuşi să ne ţinem şi de angajamentele legate de reducerea deficitului”, a declarat ministrul interimar al Finanțelor Publice.

”Un ministru al Finanțelor de la PSD se va loci de aceeași cruntă realitate”

Dan Vîlceanu a mai declarat că în cazul în care un social-democrat va prelua funcția de ministru al Finanțelor, și acesta se va lovi de aceleași probleme ca și până acum, subliniind că atunci când stai în opoziție, orice pare posibil.

“Atunci când eşti în opoziţie sau atunci când nu ai un titular al Ministerului Finanţelor la tine în partid, toate lucrurile par posibile. În momentul în care ajungi acolo şi trebuie să lucrezi cu cifre şi trebuie să fii lucid şi să lucrezi chirurgical, să tai foarte exact, lucrurile se schimbă şi o să vedeţi că şi un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi cruntă realitate în care ştii că ai o ţintă de deficit şi că nu poţi să creşti cât ţi-ai dori tu aceste venituri ale populaţiei”, a afirmat acesta.