Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a venit cu precizări în cazul scandalos al pensionarei din Alba.

Este vorba despre o femeie care, timp de 16 ani, a primit o pensie mult mai mică decât i se cuvenea. Totul din vina unui funcționar neatent, care a a introdus în sistemul informatic un cod greșit, eroare comisă cu ani în urmă și care a privat-o pe femeie de mii de lei în ultimii 16 ani. Şi culmea, tot pensionara ar fi de vină! Şefa Serviciului Plăți din cadrul Casei Județene de Pensii Alba a avut o replică halucinantă: „Foarte curios că nu zice nimic din 2006!”.

Ministrul Violeta Alexandru a scris joi, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, că o astfel de situaţie este inadmisibilă. Şi mai grav este faptul că nu i-au fost restituiţi banii imediat cum a fost sesizată eroarea: „Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta.”

Funcţionarii publici care au greşit vor răspunde, iar pentru şeful de serviciu vinovat, Violeta Alexandru spune că a cerut demisia. În plus, ministrul dă asigurări că va face toate demersurile legale pentru ca situaţii similare să nu se mai poată întâmpla în România: „Nu poate exista prescripție pentru drepturile unui pensionar când funcționarul a stabilit greșit cât i se cuvine acestuia!”

Mesajul integral postat de Violeta Alexandru pe Facebook

„Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viață întreagă, să fie privați de un drept câștigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral. Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieșirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004. Nu pot decât sa mă întreb dacă acei oameni, funcționari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greșit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligația legală de a ridica penalizarea pensiei și de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remușcare pentru cei 16 ani în care greșeala lor a îngreunat și mai mult traiul acestei doamne.

Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă. Să fii conștient că i-ai luat unui om un drept și să nu-i restitui integral suma, pentru toți acești 16 ani reprezintă o lipsă de respect față de oamenii care au muncit și contribuit în țara aceasta.

Nu voi tolera niciodată așa ceva!!!

Am sesizat Casa Națională de Pensii Publice pentru că vreau ca doamnei pensionare să i se acorde toate drepturile cuvenite. Până la ultimul leu, toți banii datorați din 2014. Față de suma deja plătită în luna aprilie 2020, astăzi, la sesizarea mea, s-au făcut toate demersurile legale pentru ca doamna să primească prin casierie sau prin mandat poștal integral diferența pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie. Funcționarii publici care au greșit vor răspunde! Pentru șeful de serviciu vinovat, deși avea o mustrare scrisă pentru o altă eroare din urmă cu două luni, am cerut demisia!

Vă rog doamnă, deși e târziu să repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greșeală gravă, să acceptați scuzele mele și promisiunea că voi face tot ce îmi stă în putință să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!

Voi face toate demersurile legale pentru ca situații în care, din vina funcționarilor publici au fost calculate greșit drepturile pensionarilor și nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe. Nu poate exista prescripție pentru drepturile unui pensionar când funcționarul a stabilit greșit cât i se cuvine acestuia! Voi lupta să schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”