‘Într-un asemenea scenariu, nu ne aşteptăm să existe probleme în deservirea datoriei suverane, iar monedei egiptene nu i se va permite să ajungă în cădere liberă. Cel mai probabil, vânzarea datoriei guvernamentale locale va fi absorbită de către marile bănci deţinute de stat’, a mai spus Rump.

Potrivit acestuia, este inutil să mai menţionăm că o perioadă prelungită de incertitudine va avea un impact mai mare asupra creşterii, turismul fiind cel mai afectat sector.

‘Având în vedere că veniturile în valute puternice provenite de la Canalul Suez (în condiţiile în care canalul rămâne operaţional), precum şi comisioanele ar trebui să rămână la acelaşi nivel, neafectate de evenimente, veniturile în valute puternice din turism şi investiţii străine directe vor scădea dramatic’, mai spune oficialul Saxo Bank.

Cu o populaţie de aproximativ 80 de milioane de locuitori, un PIB nominal de aproape 220 miliarde de dolari şi cu Autoritatea Canalului de Suez care conduce şi menţine cea mai importantă parte a Canalului de Suez, Egiptul nu poate fi ignorat din perspectivă regională, economică şi geopolitică. Aproximativ 8% din comerţul mondial pe mare se realizează prin acest canal, inclusiv 5% din debitul global de petrol. Din punct de vedere fiscal, canalul generează încasări anuale de 4-5 miliarde de dolari. De asemenea, cu încasări anuale ce se apropie de 10 miliarde de dolari, turismul este încă una dintre sursele puternice de venituri în valute puternice, urmat de comisioane de aproximativ 7-8 miliarde de dolari şi intrări nete FDI de 8,6 miliarde de dolari în decursul ultimilor cinci ani.

Pe termen scurt, soarta Egiptului şi a regiunii Orientului Mijlociu şi Africa de Nord stă în mâinile armatei şi în dispoziţia şi capacitatea acesteia de a gestiona tranziţia către democraţie.

‘Pe termen mediu şi lung, soarta Egiptului stă în mâinile poporului egiptean şi în opţiunile acestora în ceea ce priveşte alegerea conducătorilor. Fără îndoială, pentru investitori, cel mai bun scenariu ar fi ca armata să îl susţină pe ElBaradei în înlăturarea lui Mubarak, mai ales că zilele acestuia din urmă îi sunt numărate. Opoziţia condusă de către El Baradei şi Frăţia Musulmană au anunţat marşuri de milioane de persoane şi armata a recunoscut ‘legitimitatea cererilor oamenilor’ şi a promis să nu deschidă focul asupra protestatarilor paşnici’, spune oficialul băncii.

El este de părere că un Egipt democratic trebuie văzut drept un lucru pozitiv.

‘Dacă democraţia egipteană va da curs unei schimbări de la secularism către islamism, investitorii vor fi precauţi atâta vreme cât politicile fiscale şi cele externe sunt neclare. În anumite privinţe, există asemănări cu Turcia unde, prim-ministrul Ergodan, altădată aflat în afara legii, şi partidul său AK au ajuns la putere în 2002, generând fricţiuni cu conducerea seculară, inclusiv cu armata. AK s-a demonstrat a fi un model de guvernare islamică modernă. Momentan, nu credem că investitorii ar dori să ofere Frăţiei votul de încredere’ explică Rump.

‘Modul în care este gestionată aşteptata tranziţie este de maximă importanţă nu numai pentru Egipt, ci şi pentru întreaga regiune. Egiptul este a treia cea mai mare economie din regiune şi are o importanţă geopolitică majoră reflectată în poziţia (locul patru) pe care această ţară o ocupă ca beneficiar al donaţiilor de fonduri americane. Coşmarul geopolitic ar fi că relaţia de pace dintre Egipt şi Israel, stabilită prin tratatul de pace din 1979, să se destrame şi să lase loc fundamentalismului islamic’, a declarat oficialul băncii.

Din punctul de vedere al Saxo Bank răscoala din Egipt a ajuns într-un punct din care nu mai există cale de întoarcere pentru preşedintele Hosni Mubarak. Numirea, în decursul acestui week-end, a lui Ahmed Shafiq – fost ministru al aviaţiei – în funcţia de prim-ministru şi a lui Omar Suleiman – fostul şef al serviciilor de informaţii şi un aliat vechi a lui Mubarak – în funcţia de vicepreşedinte pot fi cu greu privite ca o schimbare a regimului şi au slabe şanse de a satisface doleanţele maselor care doresc înlăturarea unui regim autoritar lipsit de popularitate.

Indexul bursier egiptean Hermes a suferit deja, în ianuarie, o scădere de 18,5%, în timp ce lira egipteană a suferit o pierdere modestă de 0,9% în faţa dolarului. În decursul aceleiaşi perioade, riscul creditării suverane măsurat pe spreaduri CDS pe 5 ani s-a ridicat la 422bps de la 238 bps. Săptămâna trecută, am redus estimările pentru riscul în Egipt şi, la momentul actual, suntem înclinaţi să adăugăm expunere în Egipt şi regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord.

Te-ar putea interesa și: