Ministrul Muncii a arătat, marţi seara, că în România sărăcia în muncă şi prin muncă este de 15%. Acest procent indică că sunt foarte mulţi oameni care muncesc de dimineaţă până seară şi nu le ajung banii.

Raluca Turcan a susținut că în România numărul oamenilor care muncesc, dar care se află în situaţie de sărăcie este dublu faţă de media europeană. Ministrul și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de angajaţi care sunt plătiți prost. Ea a explicat că este vorba de aproximativ 1,2 milioane.  Acești români primesc salarii mici în sistemul privat.

“Dacă media europeană a sărăciei în muncă este aproximativ 8,2%, în România sărăcia în muncă şi prin muncă este de 15% ceea ce înseamnă că sunt foarte mulţi care muncesc de dimineaţă până seară şi nu le ajung banii şi atunci nici cei care se află în sistem de asistenţă socială nu sunt impulsionaţi să iasă din asistenţa socială şi să intre în muncă”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, la Digi 24.

Raluca Turcan, detalii despre nivelul salariului minim în sistemul privat

Ministrul Raluca Turcan și-a exprimat îngrijorarea față de nivelul salariului minim în sistemul privat. Potrivit acesteia, 1.200.000 de oameni primesc contravaloarea salarului minim.

Raluca Turcan a relatat cum stau lucrurile în țara noastră la acest capitol. Astfel, în luna curentă Guvernul plăteşte şomaj tehnic pentru aproximativ 55.000 de angajaţi din domenii afectate de criza sanitară. În concluzie, efortul bugetar în acest sens se ridică la 84 de milioane de lei.

“Trăgând o linie, din momentul declanşării stării de urgenţă, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de muncă prin şomajul tehnic. Acestora li se adaugă şomerii indemnizaţi care sunt în sistemul de şomaj”, a comentat ministrul Turcan.

În altă ordine de ei, ministrul a vorbit și despre sancțiunea aplicată ei după ce a fost prinsă fără masca de protecție. Întrebată dacă a plătit amenda, Raluca Turcan a declarat că a primit înștiințarea prin poștă. Ea a dezvăluit că nu se grăbește, pentru că mai are zece zile la dispoziție să o plătească la jumătate din valoare. În cazul în care nu va reuși, ministrul a precizat că va plăti valoarea întreagă a amenzii.

Sursa Foto: Dreamstime