Angajaţii metroului din Capitală au primit o majorare salarială în noiembrie 2020, însă oamenii ar putea pierde banii, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Efectele Contractului Colectiv de Muncă încheiat la sfârşitul anului trecut ar putea fi suspendate

Mai exact, majorarea salarială ar putea fi suspendată, în cazul în care Tribunalul Bucureşti acceptă solicitarea Metrorex. Decizia va fi pronunţată joi, 24 iunie.

Administraţia metroului cere Tribunalului Bucureşti să suspende efectele Contractului Colectiv de Muncă încheiat la sfârşitul anului trecut, prin care aproximativ 5.000 de angajaţi au primit o majorare salarială cu 18%.

Cererea de Ordonanţă Preşedinţială a fost publicată, marţi, pe pagina de Facebook a USLM (Unitatea – Sindicatul Liber Din Metrou).

“Cerere de Ordonanţă Preşedinţială

Prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, de urgenţă şi cu titlu provizoriu, până la soluţionarea litigiului asupra fondului ce face obiectului dosarului 16650/3/2021 aflat pe rolul acestei instanţe:

– În principal, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă 2020-2021 nr. 31853/CCM/05.10.2020, înregistrat la I.T.M. Bucureşti sub nr. 249/05.10.2020 (“CCM 2020-2021”);

– În subsidiar, suspendarea efectelor clauzelor CCM 2020-2021, prin care s-a aplicat, începând cu 1.11.2020, o majorare cu 18% a grilei de salarizare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2019-2020, respectiv art. 41 şi Anexa 7 din CCM 2020-2021.

În temeiul art. 997 alin (3) C. pr. civ, solicităm ca executarea măsurii solicitate să se facă fără somaţie şi fără trecerea unui termen”, se arată în documentul înaintat de Metrorex SA către Tribunalul Bucureşti.

Ce spunea ministrul Transporturilor, în luna martie, despre salariile angajaţilor de la metrou?

În luna martie a acestui an, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, anunţa că nivelul crescut al salariilor de la metrou poate fi menţinut numai dacă Metrorex îşi reduce personalul.

“Am semnat documentul astăzi, iar la începutul săptămânii viitoare veţi putea găsi sinteza lui pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă: negocierea dintre conducerea Metrorex şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut şi nu eram în situaţia de acum.

Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă; cu toate acestea, Consiliul de Administraţie de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceştia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei.

Prevederile legale au mai fost încălcate pentru că orice creştere de salarii trebuie să aibă sursă de bani stabilită şi pentru anul viitor. La Metrorex au găsit o portiţă pentru 2020 şi şi-au spus că, în 2021, vine statul să acopere diferenţa. Acest lucru nu se va întâmpla. Legea Bugetului de Stat spune clar că o companie de stat, care a încheiat anul 2020 cu pierderi şi/sau plăţi restante, nu poate acoperi în 2021 creşteri salariale de anul trecut”, transmitea Cătălin Drulă, în urma unui raport realizat de Corpul de Control la Metrorex.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea