Cristina Prună (USR) a spus adevărul despre salariile celor de la ANRE. Ea a susținut, într-o postare pe Facebook, ca această instituție va crește salariile cu aproximativ 9% și în 2020, asta după ce în 2019 salariile crescuseră cu 19% față de 2018.

„Salariile de lux de la reglementatorul pieței de energie ANRE cresc din nou! Acesta este unul dintre lucrurile care au trecut neobservate pe final de an. Președintele autorității avea anul trecut un salariu lunar de 10.000 euro!

Această instituție va crește salariile cu aproximativ 9% și în 2020, asta după ce în 2019 salariile crescuseră cu 19% față de 2018. Astfel în 2020, cheltuielile de personal ale ANRE vor crește la 110,3 milioane de lei, comparativ cu 101,4 milioane de lei în 2019.

Cheltuielile salariale în bani cresc chiar cu 10,5% de la 96,6 milioane de lei în 2019 la 106,8 milioane de lei în 2020!

ANRE a strâns în conturile sale peste 600 de milioane de lei din taxa de 2% pe cifra de afaceri instituită prin OUG 114. Instituția recunoștea la mijlocul anului trecut că nu are ce să facă cu atâția bani. Ei bine acum au găsit!

Măresc salarii și vor să își construiască sediu nou, după ultimele standarde! Am vorbit despre lucrul acesta de la tribuna parlamentului (https://bit.ly/2ZYNZQa)”, a susținut Cristina Prună pe Facebook.

Se întâmplă multe nereguli

Ea a amintit că a fostb solicitată inclusiv creșterea numărului de salariați.

„Nu mai spun că în comisia de Industrii ceruseră, la finalul anului trecut, și o creștere a numărului de salariați, lucru contra căruia m-am opus vehement, fiind singurul deputat din comisie căre a făcut acest lucru. Asta în condițiile în care nepotismele din această instituție sunt arhi-cunoscute.

La ANRE se întâmplă deja multe nereguli. Această instituție are un vicepreședinte, domnul Marian Neacșu – fost pesedist și mai apoi membru Pro România, care a fost numit de parlamentul României în condițiile în care avea o condamnare penală definitivă și nu era reabilitat. CCR a amânat de 5 ori(!) pronunțarea pe contestația USR cu privire la această numire.

Voi cere, la începutul sesiunii parlamentare, o audiere a conducerii ANRE pentru a ne da explicații cu privire la aceste creșteri de salarii. Este scandalos cum înțelege conducerea acestei instituții să își facă treaba, sub pretextul independenței și autonomiei de care beneficiază!, a spus Cristina Prună.

Suma uriașă care a intrat în conturi

Despre ANRE s-au oferit detalii explozive și în trecut. Astfel, spre sfârșitul anului trecut, s-a aflat că  o sumă uriașă de bani a intrat în conturile ANRE ca urmare a contribuţiei de 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice, instituită prin OUG 114/2018. Potrivit legii, banii vor fi utilizați pentru organizarea şi funcţionarea instituției de stat.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE a colectat până în prezent 606 milioane de lei din contribuţia de 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice, instituită prin OUG 114/2018, a declarat, miercuri, preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă.