Pașaportul verde nu va fi obligatoriu. Europarlamentarul Dacian Cioloș a spus ce urmează să se întâmple. El a vorbit de crearea unei platforme europene pentru certificatele de vaccinare, testele PCR și dovezile de anticorpi. Liderul grupului parlamentar Renew Europe a explicat că nu este vorba despre apariția unui pașaport de vaccinare sau de impunerea unor restricții.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a anunțat duminică seara, la Digi 24, că săptămâna viitoare Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă. Aceasta se referă la apariția unei platforme europene.

Pe portal vor fi certificatele de vaccinare, testele PCR negativ sau dovezile de anticorpi ale cetățenilor europeni care circulă. În. acest fel, să nu fie nevoiți să aibă asupra lor documente doveditoare. Nu va fi un pașaport și nu vor fi restricții, a spus Cioloș.

Cioloș, despre pașaport și restricții

„Săptămâna viitoare Comisia Europeană va veni cu o propunere legislativă pentru crearea acestei platforme europene la care se vor conecta statele membre și prin care se va emite acest certificat de vaccinare sau de test PCR negativ sau de dovadă de anticorpi. Ca poată circula liber cetățenii, indiferent de motivul pentru care circulă. Nu va fi un pașaport, nu vor fi restricții, ci va fi un certificat care să faciliteze circulația fără să mai fie oprit la fiecare frontieră să se verifice un document”, a explicat Dacian Cioloș.

Autorităţile europene vizează intrarea în vigoare a unui pașaport de vaccinare anti-COVID pentru facilitarea călătoriilor în UE în timpul sezonului estival. Aceste informații au fost date de  comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.  Proiectul va fi prezentat miercuri și va conține informaţii „ce vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau dacă aceasta s-a însănătoşit, sau dacă a obţinut un rezultat negativ la testul” pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton zilele trecute.