A murit Andrei „Murz” Morozov

A murit Andrei „Murz” Morozov. Un cunoscut blogger militar din Rusia a decis să-și pună capăt zilelor. Este vorba despre Andrei „Murz” Morozov. El vorbise, anterior, despre pierderile suferite de către armata rusă în bătălia pentru Avdiivka.

Blogger-ul militar servea în forțele armate ruse și administra canalul de telegram „Ne scriu din Ioannina”. Pe acest canal, el publicat constant actualizări în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina.

Tot prin intermediul Telegram, el a lăsat un bilet de adio. Regretatul blogger militar a vorbit despre presiunea „dușmanilor”. Acesta a făcut și referire la Vladimir Soloviov, cunoscut prezentator și propagandist de la Moscova.

„Dușmanii mei nu vin să lupte corp la corp, mă atacă cu mâinile altcuiva”, acuză el în scrisoare, scrie Mediazona.

Presa internațională amintește că pasajul în care el se referă la Vladimir Soloviov face referire la momentul când, într-una din emisiunile acestuia, el a fost atacat de propagandiștii Yulia Vityazeva și Armen Gasparyan.

Pe data de 18 februarie, același zi în care armata rusă anunța că a preluat controlul „total” asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk, el a publicat un bilanț al presupuselor pierderi suferite de Rusia în acea zonă.

Potrivit afirmațiilor sale, se estimează că aceste pierderi se ridică la 16.000 de militari.

În scurt timp, postarea sa a generat ample discuții în cadrul comunității de bloggeri militari din Rusia, aceștia având sute de mii de urmăritori pe platforma Telegram. „Murz” a fost supus unei critici dure din partea unor propagandiști de la Moscova.

Rusia
Rusia/SURSA FOTO: Dreamstime

Andrei „Murz” Morozov a șters postarea respectivă

Două zile mai târziu, Morozov a eliminat postarea sa, menționând într-o scrisoare de adio că a fost obligat să ia această măsură.

„Tovarășe colonel, la ordinul dumneavoastră, am fost nevoit să șterg postarea de pe canalul meu de Telegram «Ne scriu din Ioannina». Și comandamentul tău te-a forțat să dai acest ordin, bazându-te pe responsabilitatea colectivă a armatei. Iar el, comandamentul dumneavoastră, a fost forțat să facă asta de către prostituate politice conduse de Vladimir Soloviov, care se enervează dacă e să vină să apese trăgaciul. Ei bine, o voi face singur. Mă voi împușca dacă nimeni nu îndrăznește să se ocupe de această chestiune neînsemnată”, a scris el.

Înainte de întâlnirea de la Kremlin dintre Vladimir Putin și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, acesta a șters postarea despre presupusele pierderi suferite de ruși la Avdiivka. Serghei Șoigu a raportat „eliberarea” orașului.

Andrei „Murz” Morozov
Andrei „Murz” Morozov/SURSA FOTO: X (fost Twitter)

Putin anunța un succes absolut în Avdiivka

Marți seara, președintele rus Vladimir Putin a ridiculizat ceea ce a numit „fuga haotică” a forțelor ucrainene din Avdiivka.

El a comandat armatei ruse să avanseze mai profund în interiorul Ucrainei după ceea ce a numit un „succes absolut” la Avdiivka.

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat! Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, i-a indicat Putin lui Şoigu.