Cariera lui Lionel Messi este la apus

Era lui Lionel Messi pare să fi ajuns la final. La 36 de ani, Messi a câștigat trofeul datorită succesului obținut cu echipa națională a Argentinei în decembrie 2022. A depășit astfel concurența mult mai tânără. Precum Erling Haaland și Kylian Mbappe, în ceea ce a fost considerat în general ultima sa șansă de a revendica prestigiosul premiu oferit de France Football.

În ultimii 15 ani, disputa privind cine este cel mai bun jucător de pe planetă s-a desfășurat între Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, aceștia alternându-și câștigarea trofeului. Doar Luka Modric și Karim Benzema au reușit să întrerupă această dominație începând din 2008.

În prezent, odată ce Messi și Ronaldo s-au orientat către campionate mai mici, anul 2024 ar putea marca începutul schimbărilor.

Haaland e primul pe listă

Norvegianul Erling Haaland (23 de ani) a fost considerat un favorit ferm pentru primul său Balon de Aur în 2023. Asta, după ce a reușit să marcheze 52 de goluri în 53 de meciuri în toate competițiile în sezonul precedent. Atunci când Manchester City a triumfat în Liga Campionilor, Premier League și Cupa Angliei.

 

erling haaland
Erling Haaland (atacant Norvegia/Manchester City) SURSA Foto: Dreamstime

Kylian Mbappe, 24 de ani, a avut, de asemenea, argumente puternice. A devenit primul jucător din 1996 care a reușit să marcheze un hat-trick într-o finală de Cupă Mondială. S-a întâmplat în timp ce încerca să obțină pentru a doua oară consecutiv acest prestigios trofeu.

Cu toate acestea, performanțele remarcabile ale Argentinei în turneul final din Qatar au contribuit la devansarea lui Messi în cursa pentru Ballon d’Or. Astfel s-a amânat cu încă un an succesiunea de lideri în lumea fotbalului.

Belingham stă și el la pândă

În scenariul actual, mijlocașul englez Jude Bellingham (20 de ani) intră în prim-plan. Recent a avut onoarea de a primi premiile Golden Boy și Kopa în 2023. După un debut remarcabil în echipa spaniolă Real Madrid. Cu 15 goluri înscrise în 16 meciuri pentru noul său club, Bellingham a depășit performanțele sezonului precedent la Borussia Dortmund (14 goluri în 42 de meciuri). A întrecut legende ale Realului precum Alfredo Di Stefano și Cristiano Ronaldo, aceștia marcând 13 goluri în primele 15 meciuri la echipa madrilenă.

Vinicius Junior (23 de ani), coechipierul său de la Real Madrid, a fost, de asemenea, subiect de discuție în ultimele două sezoane, demonstrând calități de jucător de clasă mondială. Brazilianul a contribuit la victoria echipei spaniole în Liga Campionilor în 2022, marcând golul decisiv în finala cu Liverpool.

Un alt argentinian bate la ușa Balonului de Aur

Vinicius pare a fi moștenitorul tronului fotbalistic brazilian, având în vedere că Neymar, în vârstă de 31 de ani, a plecat în Arabia Saudită.

Argentinianul Julian Alvarez (23 de ani) este la rândul său o figură cheie la Manchester City, sub comanda antrenorului Pep Guardiola. În timp ce noua senzaţie a fotbalului spaniol, Lamine Yamal (16 ani) a impresionat la FC Barcelona.

Cu cea mai bună parte a sezonului care se apropie şi un Campionat European şi o Copa America la orizont, în vara anului viitor, scena este pregătită pentru cei care se simt demni să fie protagonişti.