Ministerul Educaţiei va permite încheierea mediilor elevilor cu doar două note!

Cum se vor putea încheia mediile la finalul anului şcolar 2022/2023? Ordinul a ajuns la Monitorul Oficial

Ordinul în acest sens a fost semnat şi trimis deja la Monitorul Oficial astăzi, 8 iunie, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Educaţiei.

O altă veste bună pentru elevi este aceea că situaţia şcolară anuală va putea fi încheiată şi în lipsa validării de către consiliul profesoral.

„Astăzi, 8 iunie 2023, fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.430/2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.183/2022)”, este mesajul transmis de către Ministerul Educaţiei.

Proiectul de ordin a fost în consultare publică, iar reprezentanţii Ministerului precizează că au fost incluse propunerile venite, astfel că decizia finală este aceea că:

  • numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două, pentru anul şcolar 2022/2023.
  • situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală, valabil tot pentru acelaşi an şcolar.

Având în vedere gradul diferit de participare la grevă, a fost nevoie de aceste schimbări „în interesul elevilor”

Toate aceste schimbări ce vizează Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar „au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învăţământ este diferit, de la o unitate de învăţământ la alta”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Modificările prevăzute în ordinul transmis pentru publicare la Monitorul Oficial asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea.

În plus, Ministerul explică faptul că modificările nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.