Șeful DSU, Raed Arafat se află într-o vizită oficială în Iordania împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu privind cooperarea dintre cele două state în domeniul prevenirii dezastrelor. Toate acestea în condițiile în care țara arabă se confruntă cu o tentativă de lovitură de stat.

„În perioada 3-5 aprilie 2021, secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat efectuează o vizită în Iordania, prilejuită de semnarea Memorandumului între Guvernul României și Regatul Haşemit al Iordaniei, privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor. La această activitate va lua parte și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

În prima parte a zilei, conform programului prevăzut pentru data de 4 aprilie 2021, șeful DSU are o întâlnire cu Directorul General al Celulei de Criză din cadrul Centrului Național pentru Securitate și Managementul Crizelor din Iordania, Ghassan Ali ALKAYED.

Discuțiile purtate au vizat prezentarea sistemului de urgență din România, evoluția acestuia, lucrurile întreprinse de Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență etc.”, se arată pe pagina de Facebook a DSU.

Vizita, în mijlocul unui scandal intern

În cursul zilei de sâmbătă, fostul prinţ moştenitor şi frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anunţat că se află „în arest la domiciliu” în palatul său din Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi împotriva „securităţii regatului”.

Prinţul Hamza a afirmat, conform unei înregistrări video transmisă BBC de avocatul său, că şeful de stat-major al armatei a venit la domiciliul său şi i-a spus că “nu i se permite să iasă din locuinţă”. El a negat participarea la vreun complot şi a acuzat autorităţile ţării sale de “corupţie” şi “incompetenţă”.

Anterior, agenţia oficială de presă Petra informa faptul că autoritățile au arestat un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, şi alte câteva persoane din “motive de securitate”, în timp ce publicația americană Washington Post a raportat un complot pentru răsturnarea regelui.