Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei, informează miercuri Reuters.

„Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate, într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî.

„S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a adăugat Dmitri Medvedev.

Regiunile au fost recunoscute de Rusia

Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor după destrămarea Uniunii Sovietice. Rusia le-a recunoscut independenţa în 2008. Asta, după ce Georgia a cercat să recâştige cu forţa controlul asupra Osetiei de Sud. Opoziția a determinat un contraatac din partea Rusiei. Deşi relaţiile Rusiei cu Georgia s-au îmbunătăţit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul că a creat tensiuni în jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderări la NATO.

„Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a afirmat Dmitri Medvedev în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.

Oficialii georgieni au spus în repetate rânduri că sunt hotărâţi să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care ar păstra integritatea teritorială a ţării.

Rusia a declarat anexarea a patru provincii ale Ucrainei în septembrie anul trecut – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie – fără a obţine recunoaşterea lor pe plan internaţional.

Americanii sunt îndemnați să plece din Belarus

Măsura de a închide două dintre cele șase puncte de frontieră pe care Belarusul, aliat al Rusiei, le are cu Lituania a pus pe jar ambasada Statelor Unite ale Americii de la Minsk. Ambasada i-a îndemnat, luni, pe cetăţenii americani din Belarus să plece imediat din această țară.

„Facilitarea atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, aplicarea arbitrară a legilor locale, potenţialul de tulburări civile riscul de detenţie şi capacitatea limitată a ambasadei de a ajuta cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Belarus”, sunt câteva dintre motivele invocate pentru ca americanii să nu călătorească în Belarus.

Americanii care se află în Belarus ar trebui să părăsească de urgență această țară, avertizează ambasada SUA.

„Luați în considerare plecarea prin celelalte puncte de trecere a frontierei cu Lituania și Letonia sau cu avionul. Cetăţenilor americani nu li se permite să intre în Polonia pe uscat din Belarus. Nu călătoriți în Rusia sau în Ucraina”, menționează ambasada.