Autoritățile din Federația Rusă au criticat dur decretul lui Donald Trump privind exploatarea spațiului cosmic și îl consideră agresiv.

”Planurile agresive ale SUA de a-și atribui dreptul de a explora resursele spațiale dăunează cooperării internaționale”, a declarat Sergei Saveliev, directorul general adjunct pentru cooperare internațională al ”Roscosmos”

Președintele american Donald Trump a semnat un decret pe 6 aprilie, prin care a garantat dreptul americanilor de a exploata resurse spațiale și a cerut ca în următoarele șase luni să se discute cu alte țări încheierea unor acorduri privind utilizarea, dezvoltarea și extragerea resurselor pe Lună și alte corpuri spațiale.

”Încercările de expropriere a spațiului exterior și a planurilor agresive de a acapara efectiv teritoriile altor planete cu greu vor determinat țările la o cooperare fructuoasă”, consideră Saveliev, potrivit serviciului de presă al Roscosmos.

”Au mai fost exemple în istorie când o țară a decis să înceapă să ocupe teritoriile în interesul ei – toată lumea își amintește ce a ieșit din aceasta”, a adăugat el. Cel mai probabil oficialul rus se referea, în această ultimă afirmație, la pactul Ribentrov-Molotov din care a rezultat al Doilea Război Mondial. Ceea ce nu a fost bine deloc.