'Noi susţinem o abordare prudentă faţă de bitcoin şi monitorizăm situaţia, alături de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS)', a declarat Georgy Luntovsky, adjunctul preşedintelui Băncii Rusiei, la Congresul bancar internaţional de la Sankt Petersburg.

Bitcoin, lansată în ianuarie 2009, reprezintă un nou tip de monedă electronică digitală, în baza unui algoritm special. Moneda virtuală nu este susţinută de nicio bancă centrală sau guvern şi nici de active fizice, valoarea sa depinde de încrederea oamenilor în această monedă. Bitcoin poate fi schimbată online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizată pentru cumpărături, chiar dacă nu constituie încă o formă acceptată de plată de către marii retaileri de genul Amazon.com.

'Nimeni nu poate ignora acest instrument, poate acesta este viitorul. Poate la un moment dat vom lua o decizie privind reglementarea acestei probleme', a afirmat Georgy Luntovsky. Acesta a precizat că Banca Centrală a Rusiei studiază cu Guvernul situaţia bitcoin.

Comentariile oficialului rus contrastează cu precedenta abordare a autorităţilor de la Moscova faţă de moneda virtuală. În februarie, autorităţile ruse au emis atenţionări împotriva utilizării monedei virtuale bitcoin, susţinând că aceasta ar putea fi folosită pentru operaţiuni de spălare de bani sau pentru finanţarea terorismului şi că este ilegal să fie tratată ca monedă paralelă.

'Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale, care au devenit tot mai folosite – inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin -, sunt substitute de bani şi nu pot fi folosite de indivizi sau persoane juridice', a precizat Procuratura Generală din Rusia. Atenţionarea menţiona că legislaţia rusă stipulează că rubla este singura monedă oficială şi că introducerea oricărei altor unităţi monetare sau substitute este ilegală.

Comerţul cu bitcoin este extrem de speculativ, iar o astfel de unitate are un risc mare de a-şi pierde valoarea, atenţiona la 27 ianuarie şi Banca Centrală a Rusiei.

Platforma BTCXchange se va lansa începând de săptămâna viitoare pe piaţa de dolari şi euro, dând posibilitatea tranzacţiilor cu aceste valute pentru bitcoin pe piaţa din România, a anunţat luna trecută fondatorul BTCXchange, Horea Vuşcan.

Acesta a spus că intenţionează să lanseze tranzacţii şi pentru restul monedelor din regiune în perioada următoare, precum zlotul sau forintul.

Horea Vuşcan a precizat că, deocamdată, nu se ia comision de tranzacţionare şi că este posibil ca acesta să nu fie perceput nici în următorii doi ani.

SURSA: Agerpres