David Sassoli, preşedintele Parlamentului European şi parte a grupului Social Democrat, afirmă că cetăţenii întregii Europe se aşteaptă la încheierea unui acord privind bugetul Uniunii Europene în care să le fie îndeplinite cerințele în acest „moment istoric”. El avertizează totuşi că Parlamentul ar putea să nu-şi dea acordul pe buget în lipsa unor măsuri care să asigure „apărarea eficientă a statului de drept” și „încetarea rabaturilor”.

“După zile de discuții, cetățenii europeni se așteaptă la un acord care se ridică la așteptările acestui moment istoric. Suntem îngrijorați de un viitor în care solidaritatea europeană și metoda Comunitară se vor pierde. Parlamentul European și-a stabilit prioritățile și se așteaptă ca acestea să fie îndeplinite.

Cadrul financiar multianual trebuie să facă față principalelor provocări cu care se confruntă Europa pe termen mediu, precum Pactul Verde, digitalizarea, rezistența economică, și lupta împotriva inechităților. Este o nevoie imediată de resurse proprii. Avem, de asemenea, nevoie de măsuri care să asigure apărarea eficientă a statului de drept. Mai mult, Parlamentul a cerut în repetate rânduri să înceteze rabaturile.

Dacă aceste condiții nu sunt suficient îndeplinite, Parlamentul European nu își va da acordul. COVID-19 este încă aici și vedem noi focare în Europa. Mai mult ca niciodată este nevoie să acționăm rapid și curajos”, a transmis David Sassoli prin intermediul unui comunicat.

Reluarea negocierilor, amânată luni pentru a treia oară

Reluarea negocierilor dintre şefii de stat sau de guvern ai statelor UE asupra pachetului de relansare economică post-pandemie a fost amânată luni pentru a treia oară, până la ora 16:00 GMT (19:00 ora României), pentru a se putea desfăşura mai multe întâlniri bilaterale menite să apropie poziţiile în vederea unui compromis, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Intrat în a patra zi, summitul european trebuia să reînceapă luni la ora 12:00 GMT, dar a fost amânat pentru ora 14:00 GMT, apoi pentru ora 15:00 GMT, iar ultima amânare este pentru ora 16:00 GMT.

În acest timp, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în chestiunile cele mai divergente, respectiv raportul dintre credite şi granturi din fondul de redresare propus de Comisia Europeană, condiţiile pentru accesarea acestor fonduri şi contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual, scrie Agerpres.

Ultima propunere de compromis vehiculată este ca în fondul de redresare, pentru care Comisia Europeană a propus 500 de miliarde de euro granturi şi 250 de miliarde credite, suma granturilor să fie diminuată la 390 de miliarde, diferenţa până la 500 de miliarde urmând să se adauge sumei prevăzute pentru credite, pentru a da astfel satisfacţie celor patru state (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) nemulţumite de proporţia prea mare a subvenţiilor din acest fond de care vor beneficia mai ales ţările din sud (Italia şi Spania) cele mai afectate de pandemie.