Este prima oară, după coronavirus, când Angela Merkel va efectua o vizită externă. Aceasta se va întâlni cu reşedinţii Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene – David Sassoli, Charles Michel şi Ursula von der Leyen.

Germania a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE la 1 iulie şi o va preda Portugaliei la 1 ianuarie 2021.

Se va încerca ajungerea la un compromis

Vizita cancelarului german la Bruxelles are loc cu o săptămână înaintea summitului UE în care liderii celor 27 de state membre vor încerca din nou să ajungă la un compromis asupra planului european de redresare economică. La finalul lunii iunie ei nu au reuşit să cadă de acord asupra unui proiect concret.

Comisia Europeană a propus un pachet de 750 de miliarde euro, dintre care 500 miliarde euro sub formă de granturi şi 250 miliarde euro în credite.

Țările de Jos nu sunt de acord cu deciziile blocului comunitar

Dar, deşi discuţiile pe care Angela Merkel le are prevăzute miercuri la Bruxelles ar putea deschide calea către avansarea negocierilor în timpul săptămânii viitoare, încă există critici dure din partea Ţărilor de Jos, Suediei, Danemarcei şi Austriei faţă de unele aspecte ale propunerii executivului comunitar.

Relaxarea berlinezilor poate aduce al doilea val de coronavirus

De luni de zile, prin intermediul unui podcast, virusologul german Christian Drosten, directorul Spitalului Charite din Berlin, oferă informații despre evoluția pandemiei de coronavirus în Germania și în lume.

„Observăm cu multă claritate că virusul revine la Berlin și în alte regiuni din țară”, spune virusologul, binecunoscut în Germania, între altele ca autor al studiului pe baza căruia guvernul federal a hotărât închiderea școlilor și a grădinițelor. În lucrarea sa, Drosten concluziona că gradul de infecțiozitate al copiilor și adulților este identic, teorie contestată de unii experți în domeniu.