Eforturile făcute de Bruxelles și Berlin vor trebui să se concentreze asupra luptei împotriva pandemiei și a impactului său economic.

„Ne confruntăm cu o presiune de timp enormă, însă criza este cea care determină ritmul. Fiecare zi pierdută înseamnă oameni fără muncă, companii care falimentează, economii slăbite. Deci, fiecare zi contează”, a spus Von der Leyen, potrivit it.euronews.com

Când a fost întrebată despre negocierile dificile de a pune la cale pachetul foarte așteptat de relansare economică, Merkel și-a invitat colegii lideri din UE să acționeze cu curaj.

Răspunsul la această criză fără precedent

O poziție pe care a exprimat-o deja la ultimul summit european, care s-a încheiat fără un acord.

„Toată lumea știe că răspunsul la această criză fără precedent trebuie să fie un răspuns masiv și puternic”, le-a explicat Merkel jurnaliștilor.

Pandemia a lăsat o amprentă profundă și, de asemenea, răni în societățile europene. Conform unui sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe, cetățenii doresc o cooperare mai strânsă și mai ales o consolidare a industriilor europene.

La întrebarea despre cum ar trebui să se schimbe Europa după această criză, 50% de cetățeni din Franța și Germania au declarat că este necesar un rol major al Europei pentru aprovizionarea de produse medicale esențiale.

Guvernul lui Merkel este conștient de așteptările foarte mari față de președinția germană, dar pe lângă presiune cancelarul țintește cu optimism la preluarea ștafetei.