Probleme imense în Uniunea Europeană. S-a ajuns la un conflict fără precedent între șefii de stat și de guverne. Ce s-a întâmplat la Bruxelles este extrem de îngrijorător.

Cutremur total în Europa

Summitul UE de la Bruxelles este într-un impas total. Șefii de state şi de guverne ale ţărilor membre ale Uniunii Europene nu au căzut de acord nici pe a treia propunere a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Este vorba despre bugetul multianual şi pachetul de relansare economică, de 1.820 de miliarde de euro.

A fost scandal imens între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, şi prim-ministrul Olandei, Mark Rutte.

Potrivit politico.eu, când Kurz a decis să accepte un apel telefonic şi a părăsit sala de discuţii, Macron a spus: „Vedeţi? Nu îi pasă. Nu îi ascultă pe alţii. Are o atitudine greşită”.

Kurz reprezintă una dintre cele patru ţări care s-au opus propunerilor venite până acum, cerând reducerea dimensiunii bugetului total şi a granturilor date ţărilor pentru a le ajuta să îşi revină de pe urma pandemiei. „Îşi controlează presa şi basta!”, a mai spus Macron.

Summitul a intrat în a patra zi. Este unul dintre cele mai lungi din istorie. Discuţiile pare că s-au încheiat cu un compromis care ar însemna 375 de miliarde de euro, granturi de redresare, şi 375 de miliarde de euro, împrumuturi.

Franţa şi Germania şi Comisia Europeană propuseseră granturi în valoare de 500 de miliarde de euro. Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia s-au opus acestei sume.

Liderii europeni au discutat şi despre felul în care vor fi alocaţi banii şi despre posibilitatea unei prevederi care să permită Consiliului European să blocheze fondurile UE către orice ţară care nu va respecta statul de drept.

Charles Michel a ţinut un discurs în care a expus numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi i-a implorat pe lideri să ajungă la un acord care să trimită un mesaj pozitiv cetăţenilor europeni şi lumii. „Întrebarea este următoarea: Sunt cei 27 de lideri responsabili faţă de popoarele din Europa capabili să construiască unitate şi încredere europene sau, printr-o lacrimă, vom prezenta o faţă a unei Europe slabe, subminată de neîncredere? De-a lungul negocierilor, i-am ascultat pe toţi, am arătat respect deosebit. Dorinţa mea este să ajungem la un acord şi ca ziarele europene să titreze mâine că UE a reuşit o misiune imposibilă. Asta am pe suflet”, a spus Michel.

Însă ideea că negocierile vor eşua şi în a treia zi a fost vehiculată şi din exterior, de Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, care aparent le-a transmis liderilor să nu îşi facă griji legat de o eventuală reacţie adversă pe pieţele financiare dacă nu ajung la o înţelegere până luni dimineaţă, şi de Comisia Europeană, care a trimis infografice care arătau beneficiile apartenenţei la piaţa unică europeană.

„Un grafic face cât o mie de ore de negocieri”, a scris Elisa Ferreira, comisar pe probleme de coeziune şi reforme, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Disputa cea mai intensă a fost legată de dimensiunea fondului de redresare şi a celui pentru granturi şi împrumuturi. Macron şi-a arătat nemulţumirea faţă de opoziţia celor patru ţări. El i-a asemuit pe Rutte şi ceilalţi trei lideri cu Marea Britanie.

„Luaţi locul Marii Britanii la masă! Poate mă credeţi nebun cu granturile mele, OK, dar chiar şi Angela este cu mine”, a spus Macron la un moment dat, amuzându-i pe unii, chiar şi pe cancelarul german, au povestit unii oficiali.

Olandezii şi-au exprimat exasperarea cu privire la prim-ministrul italian Giuseppe Conte care a insistat pe tema mecanismului de administrare care să determine felul în care banii vor fi distribuiţi.

Sebastian Kurz a scris pe Twitter: „Negocierile dure tocmai s-au încheiat. Putem fi foarte mulţumiţi cu rezultatul de azi. Vom continua după-amiază”. El nu a oferit detalii legat de rezultat.

La o scurtă sesiune de luni dimineaţă, potrivit unor oficiali UE, Charles Michel le-a spus liderilor că va prezenta o nouă propunere: fondul de relansare economică va conţine 390 de miliarde de euro în granturi.