Concret, Ionel Dancă a declarat că Guvernul a decis, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, să introducă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din țările exceptate de la această măsură.

Care sunt țările exceptate

Această măsură va permit, practic, românilor să călătorească în țări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecțiilor cu coronavirus, țări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Național de Sănătate Publică.

Ce spune Ionel Dancă

”Vorbim despre țări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și recomandate, de asemenea, de oficiile de europene în acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecțiilor cu coronavirus în mai multe țări și în funcție de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre țările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste țări.

Astfel, persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste țări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării și izolării la domiciliu. De asemenea, vor fi reluate zborurile spre și dinspre statele respective în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus.”, a spus acesta.