Conform datelor raporate de Grupul Operativ pentru Combaterea Coronavirusului, numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în Rusia de la declanşarea epidemiei a depăşit, astăzi, 500.000 ajungând la 502.436.

Numărul deceselor a crescut cu 174, la 6.532, iar al vindecărilor cu 8.367, depăşind 261.000. Numărul actual al bolnavilor este în prezent de aproape 235.000.

La Moscova s-au înregistrat 1.436 cazuri mai multe decât ieri, o cifră mai mică decât cea a vindecărilor, 2.236, al cărei total a ajuns la 115.769. S-au înregistrat 53 de decese, în total 3.138.

De la începutul lunii, cifrele totale la Moscova reprezintă pentru prima dată mai puţin de jumătate din cele pe ansamblul Rusiei. În acelaşi timp, cifrele lunare reale, la Moscova cel puţin, pot fi considerabil mai mari decât cele anunţate de către Grupul Operativ, aşa cum o arată datele finale pentru aprilie şi mai, publicate de Agenţia Federală pentru Statistică, Rostat, şi confirmată de departamentul sănătăţii din Moscova.

Ce spune departamentul

Departamentul a declarat, astăzi, că datele Rostat sunt finale şi se bazează pe cele comunicate de serviciile de stare civilă, în timp ce datele Grupului Operativ publicate zilnic pe site-ul ”stopcoronavirus” sunt date operative.

Rezultă pe de o parte din faptul că la 446 de persoane decedate fără diagnostic pozitiv la coronavirus, COVID ca principală cauză a morţii a fost stabilit ulterior la autopsie.

În celelalte 579 de cazuri cauza morţii a fost reîncadrată în categoria morţilor de coronavirus în conformitate cu noile recomandări ale Ministerului Sănătăţii. De asemenea, precizează Departamentul Sănătăţii din Moscova, datele publicte zilnic de Grupul Operativ reprezintă numărul de decese ale persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în timpul vieţii şi o parte din cazurile în care COVID a fost diagnosticat în urma analizei opertive medico-legale.

Datele sunt definitive

Datele Rostat sunt datele definitive ale tuturor analizelor medico-legale. În Rusia autopsia se face în 100% din cazuri. De asemenea, în evidenţa Rostat figurează data înregistrării oficiale a decesului în actul de stare civilă, în timp ce în evidenţele Grupului Operativ data decesului ca atare.

Conform Departamentului Sănătăţii din capitala rusă în luna mai la Moscova s-au înregistrat în total 15.713 decese, cu 5.715 mai multe decât în mai anul trecut.

În 5.260 de cazuri coronavirusul a fost cauza principală sau un factor însoţitor în 2.757 de cazuri, aceasta fiind cauza directă a morţii. La Moscova a fost anulat deja regimul de autoizolare şi cele mai importate restricţii, primarul Serghei Soviani reafirmând astăzi că din 7 mai toţi indicatorii negativi ai epidemiei sunt în scădere.

Relaxarea restricţiilor răspunde însă şi calendarului politic. Mâine Rusia sărbătoreşte ziua naţională. Pe 24 iunie la Moscova va avea loc parada de Ziua Victoriei amânată din 9 mai, iar la 1 iulie se va desfăşura plebiscitul privind amendamentele la Constituţie