Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, la baza aeriană de unde au plecat spre Liban două aeronave cu aproximativ opt tone de materiale medicale, că acest stat nu poate să rămână singur, fiind „o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume”.

„Toate aceste eforturi concentrate vor duce la sosirea astăzi în Liban a primelor ajutoare, a primului sprijin pe care-l trimitem pe linie medicală. Cele două avioane (…) sunt cu materiale sanitare, cu medicamente care au fost achiziţionate sau repartizate de la rezervele statului şi care vor ajunge la cei care au nevoie de ele în Liban. Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut acum Libanul nu se poate să rămână cineva singur.

Este o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume şi este normal să existe o solidaritate, iar acest lucru pe care-l facem nu este decât un foarte mic gest, pe lângă tot ce trebuie să facem în viitor ca să sprijinim Libanul să-şi revină din acest dezastru”, a afirmat Raed Arafat.

Guvernul României e solidar

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, prin ajutorul medical trimis în Liban, Guvernul României îşi exprimă solidaritatea şi empatia profundă faţă de poporul libanez.

„Libanul este o ţară apropiată societăţii româneşti, în care trăieşte şi un număr important de români, iar gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie.

Permiteţi-mi să adresez, în numele Guvernului României, condoleanţe familiilor îndoliate şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în urma acestor evenimente tragice, iar cetăţenilor libanezi care trăiesc în România, dar care au rude în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele. În contextul luptei împotriva pandemiei, am învăţat că cel mai important lucru este solidaritatea”, a afirmat Aurescu.

Acesta este încrezător că echipamentele medicale trimise din România vor fi de ajutor cadrelor medicale libaneze din prima linie.

„Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru: nu sunteţi singuri”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.