"Dincolo de faptul că România se află pe ultimele poziţii între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte gradul de penetrare a asigurărilor, este de notat tendinţa de scădere pe care acest indicator a avut-o în perioada 2008-2011", se arată în raportul anual al ASF.

Această tendinţă descendentă a fost însă comună mai multor state europene, fiind în egală măsură rezultatul mediului economic intern şi situaţiei financiare internaţionale. În anul 2012, gradul de penetrare a asigurărilor a stagnat în jurul valorii de 1,41%, în timp ce pentru anul 2013 s-a consemnat din nou o scădere, până la valoarea de 1,29%.

România are una dintre cele mai scăzute valori din Uniunea Europeană a densităţii asigurărilor (raportul dintre volumul de prime brute subscrise şi numărul de locuitori). La fel ca la gradul de penetrare al asigurărilor în Produsul Intern Brut (PIB), se constată o evoluţie negativă pentru perioada 2008-2012, nu doar pentru România, ci pentru majoritatea statelor membre.

România este singura ţară pentru care în cursul anului 2012 primele brute subscrise au fost în medie mai puţin de 100 euro/locuitor. În 2013, valoarea acestui indicator a coborât la 91,83 euro/locuitor.

 

Click pe imagine pentru mărire

"Nivelul de trai sub media UE, efectele crizei economice asupra comportamentului de consum al indivizilor şi asupra strategiilor agenţilor economici, precum şi cultura financiară insuficientă sunt factori care contribuie la un nivel redus al cheltuielilor allocate în bugetele firmelor şi gospodăriilor pentru asigurarea riscurilor, în afara celor obligatorii prin lege", menţionează documentul ASF.