Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, spune că miercuri, 6 ianuarie, ţara noastră va primi a doua tranşă importantă de vaccinuri, de 150.000 de doze. Per total, în toată luna ianuarie, România urmează să primească 600.000 de vaccinuri, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a reamintit că pe 26 decembrie 2020 au ajuns la Institutul Cantacuzino aproape 10.000 de vaccinuri, care au reprezentat rata simbolică distribuită simultan în ţările membre ale Uniunii Europene.

„Pe 29 decembrie a venit următoarea tranşă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine, pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranşă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze.

Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze, în tranşe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârşitul lunii decembrie anul 2020”, a declarat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Există anumite restricţii când vine vorba despre vaccinare

Dr. Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre persoanele care trebuie să se imunizeze. Acestea nu trebuie să aibă contraindicaţii medicale, să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare şi să nu fi fost infectat cu noul coronavirus în ultimele 30 de zile.

„Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

A doua etapă a vaccinării ar putea începe de la jumătatea săptămânii viitoare

Premierul Florin Cîţu a declarat, marți, că Guvernul intenţionează ca de la jumătatea săptămânii viitoare să înceapă etapa a doua de vaccinare anti-COVID. Declarația prim-ministrului a fost făcută într-o videoconferinţă cu prefecţii.

În acest context, Florin Cîțu a vorbit despre necesitatea pregătirii celor peste 900 de centre de vaccinare din ţară.

„Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre şi aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. (…) Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta s-a referit la situaţia vaccinării până în prezent, apreciind că „ritmul este cel bun”.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin