Statele Unite intenţionează să cheltuiască până la 100 de milioane de dolari, cu 33% mai mult decât anul trecut, pentru a oferi instructaj şi echipament ţărilor care ajută în misiunile de operaţiuni speciale şi antrenamentul forţelor armate afgane care luptă cu talibanii, scrie Agerpres.

România, Ungaria, Polonia şi Lituania vor primi cele mai mari majorări de fonduri, ţări care au contribuit cu un număr mare de trupe la coaliţia condusă de NATO în Afganistan. Pentagonul se va baza mai mult pe aliaţii săi din Europa de Est, în contextul în care membri tradiţionali ai NATO precum Marea Britanie, Olanda şi Germania îşi reduc propriile bugete pentru apărare şi intenţionează să îşi reducă personalul din Afganistan, în proporţie cu retragerea unei treimi a forţelor armate americane din această ţară până în luna septembrie.

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a declarat săptămâna trecută că SUA îşi vor înjumătăţi numărul de brigade convenţionale în Europa, îndreptându-şi atenţia către Asia. Reducerea va însemna retragerea unui număr între 6.000 şi 10.000 de trupe, majoritatea din Europa de Vest. Statele Unite aveau staţionate aproximativ 80.000 de trupe în Europa în decembrie 2010, dintre care mai mult de 54.000 se aflau în Germania, potrivit site-ului Departamentului Apărării.
Deşi cifra totală a bugetului va rămâne la 350 de milioane de dolari, fondurile către ţările din coaliţia NATO în Afganistan vor creşte de la 75 la 100 de milioane de dolari. România va primi 14,3 milioane de dolari în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie, faţă de 7 milioane anul trecut. Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari (de la 2,87 milioane anul trecut), Polonia va primi 14 milioane de dolari (de la 2,85 milioane), iar Lituania va primi 12,8 milioane de dolari (de la 5,7 milioane).