Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al X-lea partener la export şi al VII-lea la import.

De asemenea, țara noastră este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import. Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce in România, directe si indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

”În prezent, activează în România 15.736 de companii turcești, cu o valoare totală a capitalului subcris de 586 de milioane de euro. Aceste companii sunt adevărați ambasadori comerciali și reprezintă, totodată, un cap de pod pentru ceilalți oameni de afaceri turci care doresc să investească în țara noastră”, a declarat marți președintele Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, Mihai Daraban, în cadrul Forumului de Afaceri România – Turcia.

”Anul trecut, s-a înregsiutrat o valoare totală a schimburilor comerciale dintre cele două state, de 5,7 miliarde de euro, la care se adaugă și 380 de milioane de euro din servicii. Deja, la mijlocul acestui an, valoarea totală a schimburilor comerciale era de 3,7 miliarde de euro, plus 577 milioane de euro din investiții directe. Sunt convins că, anul viitor, vom atinge ținta pe care ne-am propus-o, aceea de 10 miliarde de euro”, a adăugat președintele CCIR.

Mai mult decât atât. Oamenii de afaceri din Turcia sunt prezenți pe piața din România încă din anul 1990, iar acest lucru este reflectat foarte bine în cifrele de astăzi. În plus, România și Turcia, începând cu 2012, fac parte dintr-un parteneriat strategic care influențează în mod pozitiv nu numai domeniul economic, susține Fusun Aramaz, ambasadorul Turciei în România.