Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a vorbit despre aderarea României la OCDE, care, în opinia sa înseamnã stabilitate financiarã și garanții cã România rãmâne o destinație sigurã pentru investitorii strãini.

Declarația acestuia a fost făcută după o întâlnire cu Mathias Cormann, Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aceasta fiind prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizație.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar și menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientă a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat.

Totodată, ministrul Finanțelor a mai adăugat că lucrurile avansează destul de bine, amntind de proiectul comun care a analizat procesul bugetar și care s-a încheiat de curând. El a mai spus că în momentul de față așteaptă publicarea raportului OCDE.

”Sunt mulțumit că astăzi am primit avizul pozitiv pentru aderarea la recomandările OCDE la principiile Instituțiilor Fiscale Independente. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face progrese la nivel tehnic în acest domeniu alături de Consiliul Fiscal și OCDE.

Măsurile pe care Ministerul de Finanțe le pregătește

Ministerul Finanțelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile și o alta privind aplicarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România. În ambele cazuri discuțiile avansează foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar și care s-a încheiat de curând. Acum, așteptăm publicarea raportului OCDE”, a precizat Adrian Câciu.

În același timp, ministrul Finanțelor a mai ținut să sublinieze și faptul că vorbească și despre angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și consolidarea fiscală graduală.

Adrian Câciu a prezentat totodată și măsurile adoptate la nivel național, precum și cele asumate de Ministerul Finanțelor în Planul Național de Redresare și Reziliență. El a adăugat că aceste măsuri vor duce la accelerarea modernizării continue a administrației fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunătățirea colectării impozitelor.

Referitor la prioritățile Executivului, Adrian Câciu a subliniat faptul că, la momentul actual, având în vedere situația economică destul de dificlă, generată de pandemia de coronavirus, prioritatea guvernului este implementarea eficientă a investițiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.