Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările NATO încearcă să îşi sporească prezenţa în Europa de Est, ca parte a unei confruntări cu Rusia.

Scopul este de a fi gata să răspundă rapid la alerte în colaborare cu forţele italiene, precizează forţele aeriene germane, sau Luftwaffe.

„Contingentul german va fi integrat pe scară largă în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a organizaţiei de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, conform sursei citate, relatează DPA.

Anunțul momentului făcut de Vladimir Putin

Vladimir Putin, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, a transmis un mesaj extrem de important către Ucraina. Ar putea fi începutul detensionării unei crize ce a aruncat în aer Europa şi NATO.

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova este gata să-l primească la discuţii pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cele două părţi ar urma să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale.

Totuşi, Rusia pune şi condiţii. Dacă liderul de la Kiev îşi doreşte să ridice şi problema regiunii Donbas din sud-estul Ucrainei, atunci ar trebui să vorbească mai bine cu Grupul de Contact, , transmite agenţia TASS.

Reamintim că acest grup este format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi ai OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

“Președintele rus a spus: dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relațiilor bilaterale care sunt afectate de «acțiunile unilaterale ale regimului său» – iar noi, bineînțeles, am reacționat la aceste acțiuni – suntem pregătiți pentru asta, nicio problemă.

Lăsați-l să vină la Moscova, Soci sau Sankt Petersburg, unde este de acord, dar dacă dorește să discute despre Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de Contact, care printr-o decizie a formatului Normandia ar trebui să ia în considerare toate problemele de reglementare direct între Kiev și Donețk, Kiev și Lugansk”, a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat vineri, 28 ianuarie.