Semnal de alarmă la nivel național! România ar putea fi lovită de o criză fără precedent în următoarea perioadă. Ministrul Energiei, dar și specialiștii din domeniu au vorbit despre criza gazelor și dacă există într-adevăr pericolul ca România să rămână fără gaze în aceast iarnă.

Marea Neagră – avantajul României în faţa multor alte ţări

În cadrul conferinţei marca România Inteligentă, organizat de Antena 3, Virgil Popescu a vorbit despre toate aceste aspecte. Ministrul Energiei anunță că Marea Neagră este unul dintre cele mai mari avantaje pe care România le are în fața altor țări.

Potrivit acestuia, primele gaze naturale din Marea Neagră pe care România le va avea, sunt din perimetrele Aurora și Doina, care vor intră în sistemul național de transport la începutul anului 2022, lucru care confirmă faptul că România nu va rămâne fără gaze în ciuda situației îngrijorătoare actuale.

Totodată, el a mai menționat că energia nucleară este și ea o prioritate pentru România, în contextul în care este vorba despre o energie cu emisii 0 de carbon, care asigură un confort energetic de producție.

De unde va avea România gaze

„România va deveni lider regional pentru micro-reactoarele modulare, acele SMR-uri, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite. Iar aici România va juca un rol regional, vom fi inclusiv hub regional, atât de producție cât și de operare pentru aceste reactoare. Ceea ce până acum nu puteam decât să visam, acum poate deveni realitate. Iar energia nucleară este energie cu emisii 0 de carbon, asigură un confort energetic de producție.

Și pe lângă energia nucleară avem resursele din Marea Neagră. Ori aceste resurse din Marea Neagră, de gaze, și resursele enregetice ale vânturilor, pot să facă diferența.

Primele gaze naturale din marea Neagră pe care le vom avea, sunt din perimetrele Aurora și Doina, care vor intră în sistemul național de transport, sper eu, la începutul anului viitor. Vorbim de circa un milion de metri cubi de gaze care ar trebui să între, începând cu anul viitor, în sistemul național de transport. Este un perimetru mai mic, dar este un început”, a precizat ministrul Virgil Popescu la această conferință.

De menționat este faptul că, în cadrul conferinței organizate de Antena 3, au loc mai multe dezbateri, astfel încât să fie oferită o perspectivă clară și completă asupra unui domeniu care trebuie înțeles, dincolo de momentele de criză, în dinamică și dezvoltarea sa permamenta și, mai ales, prin prisma beneficiilor majore pentru consumatori.